1. yle.fi
  2. Uutiset

Ruotsin maahanmuuttovirasto muutti Rinkebyhyn

Ruotsissa maahanmuuttajien sopeutumisesta ja vähemmistöasioista vastaava integraatioministeri vei tällä viikolla toimistonsa Rinkebyn lähiöön. Ministeri haluaa tutustua alueen ongelmiin tarkemmin. Ruotsissa varoitellaan siitä, että maahanmuuttajavaltaisilla esikaupunkialueilla kasvavien nuorten syrjäytymisvaara on erityisen suuri.

Ulkomaat

Integraatioministeri Erik Ullenhag siirsi viikoksi toimistonsa lähiöön, jossa lähes kaikki asukkaat ovat maahanmuuttajataustaisia. Tukholman luoteispuolella sijaitseva Rinkeby oli aikoinaan tärkeä suomalaislähiökin. Nyt näkyvimmän ulkomaalaisryhmän muodostavat somalialaiset.

Ruotsissa on useita lähiöitä joissa asuu lähes pelkästään maahanmuuttajia ja heidän jälkeläisiään, Ullenhagin mielestä tämä ei sinänsä ole ongelma.

- Ongelma syntyy, kun ihmiset eivät saa työtä ja kouluissa on liian vähän ruotsia äidinkielenään puhuvia oppilaita, Erik Ullenhag pohtii.

Hän haluaisi luoda työpaikkoja verohelpotuksilla ja houkutella ihmisiä jäämään lähiöihin asumaan - se voisi myös muuttaa koulujen tilannetta. Nyt työpaikan saaneet muuttavat nopeasti pois maahanmuuttajalähiöstä ja lapsetkin lähetetään usein muualle kouluun. Jäljelle jääviä nuoria uhkaa syrjäytyminen.

Vapaaehtoistyössä kunnostautunut somalitaustainen Kadafi Hussein kertoo, että Rinkebyssä ja lähialueella on 2 500 nuorta, jotka ovat pudonneet järjestelmän ulkopuolelle.

- He eivät ole töissä eivätkä koulutuksessa. Vapaaehtoiset yrittävät potkia nuoria liikeelle - siinä missä valtio on epäonnistnut työllistämisohjelmillaan.

- Voin mennä nuoren kotiin aamulla ja sanoa että nyt on aika mennä kouluun tai työnhakuun. Nämä nuoret eivät usko itseensä - me yritämme ohjata heitä koulutukseen ja osa-aikatyöhön.

Kadafi Hussein tuli ruotsissa tunnetuksi pari vuotta sitten, kun hän varoitti islamistisen al-Shabaab-liikeen rekrytoivan nuoria Somalian taisteluihin. Nyt al-Shabaab on painunut maan alle - mutta toinen vaara uhkaa.

- Nuorista tulee rikollisia. Jo nyt 12-13 -vuotiaat käyttävät huumeita tuolla maanalaisen asemalla. Rikollisryhmät yrittävät kasvattaa heistä uusia jäseniä, Kadafi Hussein varoittaa.

Hän ei usko, että viikon ministerivierailu muuttaa mitään - mutta onhan se kaunis ele.

Lähteet: Yle Uutiset / Tom Kankkonen, Tukholma

Lue seuraavaksi