1. yle.fi
  2. Uutiset

Ministeriö esittää: Kehäradan glykolikustannukset puoliksi

Liikenne- ja viestintäministeriö esittää, että Liikennevirasto ja Finavia jakaisivat Kehäradalla glykolista aiheutuneet lisäkustannukset. Ministeriö on laskenut, että Helsinki–Vantaan lentoaseman terminaalialueen lisäkustannukset ovat 45 miljoonaa euroa.

Teksti-TV Helsinki

Lentokoneiden siipien jäänestokäsittelyssä käytetty glykooli on päässyt vuotamaan Helsinki–Vantaan lentokentältä ja tihkunut Kehäradan louhintatunneliin. Siellä se aiheuttaa mikrobikasvustoa.

Tunnelista löytyneistä mikrobikasvustoissa esiintyy korkeita bakteeripitoisuuksia, ja ne joudutaan poistamaan tunnelista. Lisäksi tunneliin on rakennettava eriste- ja kuivanapitorakenteet.

Tähän mennessä mikrobikasvusto on aiheuttanut 8,4 miljoonan euron kustannukset, mutta liikenne- ja viestintäministeriön selvityksen mukaan lisäkustannukset kasvavat 45 miljoonaan euroon. Ministeriö esittääkin, että Finavia maksaa Liikennevirastolle 22,5 miljoonaa euroa.

Finavia on kiistänyt, että glykolivuoto johtuisi lentokentän nykytoiminnasta. Liikenne- ja viestintäministeriön mukaan vahingonkorvausta ei voida yksiselitteisesti ratkaista. Hankkeen rahoitus ja aikataulu eivät kestäisi ministeriön mukaan pitkää oikeuskäsittelyä, joten ministeriö esittää sopuratkaisua.

Ministeriö aikoo vielä teettää erillisen selvityksen glykoliongelmien vaikutuksista Kehäradan muissa kohteissa.

Lähteet: YLE Helsinki

Lue seuraavaksi