Tulinen ja vietikäs Ruutipussi Emäntä on kotona sohvaperuna

Mikkeliläinen Sanna-Mari Hurri ja belgianpaimenkoira Ruutipussi Emäntä treenaavat koirahiihtoa kolmatta talvea. Koirahiihdon Suomen mestaruus B-luokassa on todisteena 4,5-vuotiaan narttukoiran ja omistajan onnistuneesta yhteistyöstä.

Mikkeliläinen Sanna-Mari Hurri ja belgianpaimenkoira Ruutipussi Emäntä saivat kultaa koirahiihtokisoissa. Kuva: Yle / Sari Selin

Voitto valjakkohiihdon SM-kisoissa Haukiputaalla maaliskuun alussa oli parivaljakolle itselleenkin pienoinen yllätys.

- Hyvä latu, hyvin voidellut sukset, hyvät treenit ja kisat alla, siinä syitä voittoon. Mutta oli yllätys, että onnistuttiin kirkastamaan viime vuoden hopeamitali kultaan, selvittää Sanna-Mari.

- Ruutipussi Emäntä, kutsumanimeltään Tara, on innokas vetokoira. Hyvän koiran pitää olla vietikäs eli koiralla pitää riittää vireyttä tehdä käsketyt työt. Ja kyllä ohjaajan on oltava myös hyvässä kunnossa, että jaksaa luistella ylämäkeä koiran takana.

Purutyyny maalissa riittää palkinnoksi

Koirakaksikko kilpailee koirahiihdossa B-sarjassa, joka on avoin kaikille roduille lukuun ottamatta saksanseisojia, pointtereita ja rekisteröimättömiä koiria. Nopeudet kisalenkillä voivat nousta huimiin lukemiin.

- Parhaimmillaan nopealla ja helpolla lenkillä viitonen on taittunut ajassa 9,40 ja rapiat. Kova vauhti ei kilpailutilanteessa hirvitä, sillä adrenaliini veressä takaa sen, että yrittää vaan päästä mahdollisimman kovaa eteenpäin.

Hyvin sujunut hiihto ja hyvä sijoitus ovat ohjaajan palkintona. Koiralle maalissa palkinnoksi riittää purutyyny, jota koira saa retuuttaa kisan jälkeen.

Vauhdikkaan talvilajin lisäksi parivaljakko kisaa myös kansainvälisessä suojelukokeessa IPO:ssa, jossa mitataan koiran käyttöominaisuuksia. Koe koostuu kolmesta osa-alueesta, joilla testataan koiran jäljestämis-, tottelevaisuus ja suojelutaitoja. Sanna-Marin ja Ruutipussi Emännän tavoitteena on päästä lajissa sekä belgianpaimenkoirien että kaikkien rotujen MM-joukkueeseen.

Oven takaa kuuluva kimeämpi haukku paljastaa lisää työsarkaa. Kotona kasvaa Ruutipussi Mies, Taran poika. Siitä olisi tarkoitus kasvattaa seuraaville vuosille uusi kisakoira, joten treenaamista riittää, nauraa tuore Suomen mestari Ruutipussi Emännän vikistessä vieressä.