Joutsenet saapuvat pesimäpaikoilleen

Ensimmäiset muuttolinnut ovat saapuneet Etelä-Savoon. Tällä hetkellä kyse on kuitenkin vielä pienistä määristä. Esimerkiksi joutsenhavaintoja on tehty jo jonkun verran.

Kuva: YLE / Raine Martikainen

- Tyypillisimmillään kyse on joutsenpareista, jotka on tänne tulossa pesimäpaikoilleen sitä mukaa kuin sulapaikkoja ilmaantuu, Etelä-Savon lintuharrastajat Oriolus ry:n sihteeri Arto Muinonen kertoo.

- Toisaalta harmaalokki on ensimmäinen kevään airut.

Esimerkiksi Savonlinnan keskustan sula-alue on kerääntymäpaikka, johon harmaalokkeja saapuu suuriakin määriä. Maalis-huhtikuun taitteessa paikalla voi olla yli tuhat harmaalokkia.

- Vielä määrät ovat pieniä. Parhaana päivänä on nähty parisenkymmentä harmaalokkia.

Pääjoukot ovat vasta tulossa. Tarvitaan kunnon lounaisvirtaus ja sitä mukaa lämpimämpiä säitä, niin lajiston rikkaus kasvaa.

- Esimerkiksi kiurua ja töyhtöhyyppää on tulossa. Joidenkin lajien merkittäväkin muutto on heti käynnissä, kun tuulee oikealta suunnalta, Arto Muinonen tietää.

Suopöllö erikoisuutena

Helmikuun lopussa löytyi eteläsavolaisittain erikoinen tapaus, kun Savonlinnassa tavattiin kuollut suopöllö.

- Suopöllöstä ei ole ollut aiemmin minkäänlaista havaintoa meillä. On valistuneen arvauksen paikka, onko kyse muuttajasta vai kenties täälläpäin talvehtineesta yksilöstä. Veikkaan, että jostain se on tänne tullut, koska aika monin paikoin Suomessa nähtiin suopöllöjä helmi-maaliskuun vaihteessa, Muinonen toteaa.