Action vie draamaa enemmän tilaa digiboksilta

Tv-ohjelmia digiboksille tallentaneet ihmiset ovat huomanneet, että saman sarjan tallennus vie boksilta erimäärän tilaa jaksosta riippuen. Ossi Laine Yleltä kertoo, että syy voi olla ohjelman sisältö. Toimintajaksot vievät enemmän tilaa kuin rauhalliset ja stabiilimmat jaksot. Yksi boksin tilasyöppö on urheilu.

viihde
Digiboksille tallennettujen ohjelmien koot vaihtelevat suuresti, vaikka kyseessä olisi saman sarjan eri jakso. Mistä tallenteiden kokojen suuri vaihtelu johtuu? Ylen ylläpitovastaava Ossi Laine vastaa, toimittajana Elli Sormunen.

Saman tv-sarjan jaksot vievät digiboksilta eri määrän tilaa. Erot voivat olla suuriakin. Yle Etelä-Karjalan toimittaja Elli Sormunen huomasi vaihtelun tallentaessaan Game Of Thrones -sarjan jaksoja. Yksi jakso vei digiboksilta tilaa 4,1 Gt ja toinen puolestaan 1,4 Gt.

Syynä eroihin voi olla ohjelman sisällöllinen ero, toiminta ja liike vie enemmän tilaa kuin rauhallinen ohjelma.

- Voidaan sanoa, että ohjelman viemä bittimäärä kertoo, että onko kyseessä action-jakso vai ei, sanoo Yleltä ylläpitovastaava Ossi Laine.

Ylen tv-kanavien ohjelmat muutetaan digitaaliseksi bittivirraksi verkko-operaattorin laitteilla. Kuvalle tehdään koodaus, jotta se mahtuu pienempään tilaan. Operaattorin järjestelmä tutkii yksittäisen TV-palvelun kuvaa ja yrittää antaa sille sen tarvitseman bittinopeuden.

Mitä vaikeampi kuva eli mitä enemmän yksityiskohtia tai liikettä, niin sitä enemmän tarvitaan bittejä.

- Urheilu vie paljon tilaa, esimerkiksi koripallo. Lajissa on paljon liikettä ja yksityiskohtia, myös yleisö liikkuu otteluissa, selittää Laine.

Ossi Laine Yleltä kertoo, että tallennettavien tv-ohjelmien viemään tilaan vaikuttaa myös se, että mitä ohjelmaa muilta kanavilta tulee samaan aikaan. Jos TV1 näyttää koripalloa, niin TV2:n ohjelmalle jää kapasiteettia vähemmän.

Lähteet: Yle Etelä-Karjala