Blogi: Kun raha menee asumiseen

Kymmenentuhatta tykkäystä Facebookissa kerännyt kansanliike vaatii asumisen hintoja alas, mutta onko kallis asuminen urbaania legendaa?

A-studio: Stream

Tilastokeskuksen kuluttajahintaindeksin mukaan asumiseen menee valtakunnallisesti noin reilu viidennes kotitalouksien tuloista (siirryt toiseen palveluun). Eniten kuluttajahintoja (siirryt toiseen palveluun) viimeisen vuoden aikana ovat nostaneet asumiskustannukset ja elintarvikkeiden kallistuminen. Yllättäen Tilastokeskuksesta kerrotaan, että asumiseen käytetään kuitenkin rahaa enemmän Pohjois- kuin Etelä-Suomessa.

Köyhäilläänkö etelässä asumisen suhteen, sillä joka kymmenes asuu Uudellamaalla ahtaasti (siirryt toiseen palveluun)? Pääkaupunkiseudulla vuokrat kuitenkin nousevat muuta maata nopeammin.

Hurjalta tuntuu, että ”Hyvä vuokratapa” -ohjeistuksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan vuokra saa nousta vuodessa korkeintaan 15 prosenttia. Esimerkiksi Helsingissä kaksiosta pulittaa helposti tonnin ja siihen tuo 15 prosenttia tekee jo 150 euroa. Kolmessa vuodessa vuokra siis nousee yli 50 prosenttia. Tällainen vuokrannousu voi pakottaa muuttamaan. Tässä yksi esimerkki (siirryt toiseen palveluun).

Asumiseen ei saisi mennä enempää kuin kolmannes (siirryt toiseen palveluun) tuloista. Muuten on helposti vaikeuksissa. Sillä ei se pelkkä asunto vielä mieltä lämmitä.

Oheisesta datavisualisoinnista (siirryt toiseen palveluun) näkee arvioita siitä, minkä verran minimibudjetti elämiseen tulisi olla eri puolilla Suomea. Ja tuolla rahalla ei vielä varsinaisesti juhlita.

Verkkoryhmä syyttää rakennuttajia, rakennuttajat taas syyttävät kuntien kaavoitusta. Mikä on mielestäsi se todellinen syy? Ja miten tilanne voitaisiin ratkaista? Kerro ajatuksistasi ja osallistu siten huomisen studiokeskustelun rakentamiseen.

A-studio: Stream pohtii perjantaina asumisen kalleutta. Keskusteluun pääsee mukaan Twitterissä #a_stream ja Facebookissa: www.facebook.com/astudiostream (siirryt toiseen palveluun). Kysy, kerro ja kommentoi, sillä haluamme katsojamme mukaan suoraan keskusteluun.

Lähteet: A-studio: Stream / Niina Karling