Kuoleman cocktailit – lääkeriippuvuudesta kasvoi epidemia Yhdysvalloissa

Yhdysvalloissa reseptilääkkeiden väärinkäytöstä on muutamassa vuodessa kasvanut epidemia. Erityisesti nuorten ”cocktail-kutsut” huolestuttavat – sekalaisia lääkkeitä napsitaan kulhosta kuin karamelleja.

Ulkomaat

Ohiolaiseen kahvilaan astelee nuori, kahden lapsen äiti; punertavat pitkät hiukset ja askeleissa urheilullinen keveys. Sarah Devaughn oli niin sanotusti hyvä tyttö; huutosakin kapteeni ja todistuksessa kymppejä. Kun kesken yliopisto-opintojen syntyi ensimmäinen lapsi, elämä muuttui.

Sarahille määrättiin lapsen syntymän jälkeisiin komplikaatioihin särkylääkkeitä. Lääkkeillä oli piristävä vaikutus, mikä pienen lapsen äidille oli enemmän kuin tervetullutta.

- Ne piristivät, ja sehän oli hienoa vauvan kanssa. En ajatellut, että siinä oli mitään väärää, koska lääkäri määräsi ne.

Neljässä kuukaudessa Sarah ja hänen poikaystävänsä olivat jääneet koukkuun.

- Hankimme lääkkeitä laittomasti kyselemällä diilereiltä tai ystäviltä, joille oli määrätty lääkereseptejä.

Kun lääkkeet eivät enää riittäneet tai niitä ei ollut saatavilla, Sarah kääntyi heroiinin puoleen. Lopulta hän rahoitti riippuvuuttaan myös myymällä huumeita.

Lääkekuolemat nousivat tilaston kärkeen

Sarah ja hänen poikaystävänsä eivät olleet ongelmansa kanssa yksin. Reseptilääkkeiden väärinkäytöstä on hiljakseen kasvanut Yhdysvaltain vakavimpiin kuuluva huumeongelma.

Reseptilääkkeiden väärinkäyttö johtaa nykyään tilastoa onnettomuuskuolemien syistä. Vuosittain lääkkeet vievät 14 000 tuhannen ihmisen hengen. Vielä vuonna 2008 listan kärjessä olivat liikenneonnettomuudet.

Ohion terveysviraston osastopäällikön Cheri Waltersin mukaan ilmiö näkyy myös vieroitushoidoissa.

- Kun kymmenen vuotta sitten 5-10 prosenttia vieroitushoidossa olevista oli reseptilääkkeisiin koukkuun jääneitä, nyt heitä on joissain vieroitusohjelmissamme 80-90 prosenttia, Walters sanoo.

Vastasyntyneiden veressä jäämiä lääkkeistä

Ohio ja sen naapuriosavaltiot Kentacky ja Länsi-Virginia kuuluvat väärinkäytön synkimpiin alueisiin. Täällä lääkkeiden kulutus on perinteisesti kovaa kaivos- ja teollisuusvyöhykkeen asukkaiden vaivojen hoidossa.

Länsi-Virginiassa nykyisin kolmella vauvalla kymmenestä on syntyessään veressä jäämiä äitien käyttämistä lääkkeistä.

- Useita niin sanottuja pilleritehtaita on löydetty osavaltion eteläosista, Walters kertoo.

Pilleritehtaat ovat klinikoita, jotka toimivat reseptilääkkeiden tukkukauppoina. Käteisellä niistä on saanut suuria määriä särkylääkkeitä, opiaatteja. Osa asiakkaista hankkii niitä omaan käytöön, osa katumyyntiin. Viranomaiset ovat lakkauttaneet pelkästään yhdessä piirikunnassa, Sciotassa, toistakymmentä pilleritehdasta.

Kadulta löysi lääkkeensä myös Sarah.

- Minun oli helpompaa löytää lääkkeitä kuin ostaa alkoholia alaikäisenä, muistelee Sarah.

”Cocktail-kutsuilla” lääkkeitä napsitaan kulhosta

Reseptilääke-epidemia ei näytä kysyvän ikää, sukupuolta, sosiaalista asemaa tai rotua. Nuorilla lääkkeet toimivat porttina kovempien huumeiden käyttöön.

- Nykynuorten ”cocktail-kutsuille” tuodaan kotoa lääkekaapin sisältö, joka sekoitetaan samaan kulhoon ja siitä napsitaan mitä tahansa pillereitä. Tämä on todella vaarallista, koska kukaan ei tiedä, mitä nauttii, kuvailee Cheri Walters.

Ongelma koskettaa alan ammattilaistakin. Waltersin oma iäkäs äitinsä on lääkeriippuvainen. Haastatteluaamuna hänet oli kiidätetty sairaalaan yliannostuksen takia.

- Äitini riippuvuudessa on kyse sietokyvyn puutteesta minkäänlaista kipua kohtaan ja tahattomuudesta. Vanhukset jäävät usein koukkuun, sillä muistihäiriöiden vuoksi lääkkeiden ottamisen aikataulu voi sekaantua.

Ilmiö tuttu myös viihdemaailmassa

Lääkkeiden väärinkäyttö on ollut osallisena viime vuosina muun muassa näyttelijä Heath Ledgerin, pop-ikoni Michael Jacksonin ja laulaja Whitney Houstonin kuolemiin. Julkkiskuolemat ovat saaneet viranomaiset kiinnittämään enemmän huomiota salakavalaan ongelmaan.

Ohiokin on aloittanut juuri Don't Get Me Started -nimellä kulkevan valistuskampanjan lääkkeiden väärinkäytön vaaroista.

- Ongelmaan on mahdollista puuttua, mutta se vie aikansa. Yleisö ei suhtaudu lääkkeiden vaaroihin samalla vakavuudella kuin muihin huumeisiin. Mukaan on saatava myös lääketeollisuus ja lääkärit, Cheri Walters sanoo. Waltersin mukaan muutos tulee - mutta hitaasti.

Sarah pääsi kuiville – ystävät eivät

Nuori äiti Sarah Devaughn tajusi omasi ongelmansa vakavuuden lapsensa yksivuotispäivillä. Hän ei muista päivästä muuta kuin sen, että teki kaikkensa yrittäessään löytää jostain lääkkeitä.

Kun Sarah tuli toistamiseen raskaaksi, hän hakeutui rankkaan vieroitushoitoon ja pääsi irti lääkekierteestään. Sen aikaisesta ystäväpiiristään hän sanoo olevansa ainoa, joka on kuivilla - muut ovat yhä koukussa tai vankilakierteessä.

- Riippuvuus ei pidä minua enää vankina. Olen vapaa, Sarah sanoo.

Lähteet: Yle Uutiset / Olli-Pekka Sulasma, Washington