Repovedestä entistä kävijäystävällisempi

Kansallispuiston matkailuyrittäjät koulutetaan "tulkkaamaan luontoa". Repoveden kodat voi jo nyt varata internetin välityksellä.

Repovesi, Kouvola
Repoveden kansallispuisto
Raine Martikainen

Vuoden kansallispuistoksi valitun Repoveden sopimusyritykset ovat perustaneet yhteisen palvelukeskuksen. Paikallisista matkailuyrittäjistä on tarkoitus kouluttaa sertifioituja oppaita.

Jos Repoveden kaavailema opashanke toteutuu, se alkaisi ensi syksynä ja kestäisi pari vuotta.

- Tulkattaisiin luontoa kävijöille. Ei nähtäisi pelkästään kauniita maisemia, vaan kuinka luonto toimii, puistonhoitaja Aarno Tervonen metsähallituksesta kertoo.

Lisäksi kansallispuiston kodat voi varata nykyään internetin välityksellä. Aarno Tervosen mukaan Repovesi on kansallispuistoista edelläkävijä.

- Missään muualla ei ole vastaavaa varaussysteemiä käytössä. Kaikki varauskodista tulevat tulot käytetään kansallispuiston hyväksi. Eli rahat jäävät paikalliselle tasolle, eivätkä mene valtion pohjattomaan kassaan.

Tervosen mukaan varauskodista saatava tuotto on tärkeä osa puiston rahoitusta, sillä se on budjettirahoituksen lisäksi puiston ainoa tulonlähde. Tervonen muistuttaa, että varustelutason nousu tarkoittaa myös lisää työtä.

- Mitä enemmän meillä on palveluvarustusta, sitä enemmän se vaatii hoitoa. Mitä enemmän on kävijöitä, sitä enemmän tulee huoltotöitä.

Lähteet: Yle Kymenlaakso