1. yle.fi
  2. Uutiset

Vaippavuoren viereltä fantasiakirjailijaksi

Aloittelevaksi kirjailijaksi itseään nimittävä Hanna van der Steen kirjoittaa fantasiaa nuorille lukijoille. Märrinkäisten ja ällörulliaisten äitiä voisi myös nimittää Hämeenlinnan J. K. Rowlingiksi. Kirjoittamisen pakko kävi ylivoimaiseksi äitiyslomalla ja nyt työn alla on jo kolmas kirja Tähtisilmät-sarjaan.

Hanna van der Steen (Kirjailija)
Hanna van der Steen lukee kirjaansa Ennustus
Hanna van der Steenin mielestä on tärkeää lukea lapsille mielikuvitusta kehittäviä kirjoja.Yle Nina Keski-Korpela

Tähtisilmät-sarja kertoo kahdesta tytöstä, jotka ovat tarinan alussa 12-vuotiaita ja täyttävät 13 ensimmäisen Ennustus-kirjan aikana. Heistä toinen on elänyt Suomessa ja toinen on Tähtilinnan fantasiavaltakunnan hemmoteltu prinsessa. Prinsessa saa selville, että hänellä on kaksoissisko Suomessa ja siitä tarina lähtee avautumaan.

Sarjaan on juuri ilmestynyt toinen osa, nimeltään Kirous. Sarjan kolmas osa on parhaillaan työn alla, kertoo hämeenlinnalainen Hanna van der Steen.

- Jos kirjoittaa kirjasarjamaisesti ja aloittaa pidemmän sarjan, niin jos kirjoittaa liian hitaasti, vaikka kymmenen vuoden aikana kolme kirjaa, niin ensimmäisen lukijat ovat ehtineet jo vanhentua niin paljon, etteivät välttämättä halua lukea kolmatta enää kymmenen vuoden päästä.

Tätä(kin) aloittelevaa kirjailijaa ajaa eteenpäin kirjoittamisen sisäinen pakko.

- Kliseinen vastaus, mutta kai se kaikilla, jotka pitää kirjoittamisesta niin on jossain määrin. Sitä tuntee olonsa niin hyväksi ja nauttii siitä niin paljon, että siksi sitä tulee tehtyä, Hanna myöntää.

Hyvä tytöt!

Hanna van der Steen sanoo valinneensa tarkoituksella tyttösankarit.

- Minua harmittaa, että usein vähätellään tytöistä kertovaa kirjallisuutta. Itselläni on kolme tytärtä ja se maailma on itseä lähellä. Tyttöjen juttuja ei pidä hävetä, hän muistuttaa.

Kirjailija saa ideoita hullunkurisiin hahmoihinsa (esimerkiksi tsonttuja, ällörulliaisia ja heggoheggoja) perheenjäseniltään.

- Kun ensimmäistä kirjoitin, niin nuorimmainen oli pieni vasta ja toinenkin kolme, niin tuli asioita joita pystyi hyödyntämään hahmon käytöksessä, ja nyt kun tulee joku idea tai hahmo, niin sanon tyttärille, että mitä olette mieltä, miltä tämä hahmo voisi näyttää. Siitä saa ideoita ja se on hirveän hauskaa.

Hämeenlinnan J. K. Rowling?

Fantasiagenre ja kohderyhmänä nuoremmat lukijat - miten voi välttyä vertailulta Harry Potter -sarjan kirjoittajaan?

- Pelot pitää unohtaa heti alkuunsa, siitä ei ole hyötyä kenellekään. Motiivi pitää ottaa muualta, esimerkiksi kun lähtee lenkille, ei kannata miettiä, että keväällä juoksen maratonin vaan pitää osata ottaa rennosti. Jos alkaa liikaa stressata, ei siitä tule mitään.

- Kaikki hahmot ja muut perustuvat johonkin jo olemassa olevaan, ei pysty käsittämään sitä, mitä ei ole jollain tavalla kokenut. Fantasiahahmoja luodessa antaa vain itselleen vapaat kädet, tyhjentää mielensä ja rupeaa kuvittelemaan.

- Miksi jotkut sanoo, että se on niin vaikeata, niin se on kiinni sisäisestä kriitikosta: jos haluaa kirjoittaa mielikuvituksellista tekstiä, ei saa ajatella, kehtaanko tai voinko mä, antaa mennä vaan, kannustaa Hanna van der Steen.

Genren ikonit, kuten Taru sormusten herrasta tai Tulen ja jään laulu -sarja, eivät tuota rimakauhua.

- Koen olevani niin eri sarjassa, en osaa verrata itseäni oikeisiin kirjailijoihin, teen vaan omaa proggistani. Tavallaan pidän suurta etäisyyttä omassa kirjoittamisessani enkä yritä hakea muista inspiraatiota omiin töihini, mutta nautin niistä kyllä kovasti. On tullut katsottua moneen kertaan Taru sormusten herrasta -leffat ja Harry Potterit. Ei tulisi mitään omaa jos kovasti koettaa ottaa mallia, hän muistuttaa.

Julkaisukynnyksen yli pääsee työllä

Hanna van der Steenin kirjoitustyö alkoi äitiyslomalla, nuorimman tyttären syntymän jälkeen.

- Elämäntilanteeni oli sellainen, että tyttäristä pienin oli juuri syntynyt, kun päätin, että nyt mä sen teen. Se oli eskapismia, pakoa arjesta, oma juttu mihin paeta, kun oli siellä vaippavuoren vieressä.

- Tilanne oli ihana aloittaa kirjoittaminen, mutta julkaisupisteeseen tulemiseen vaikuttivat esimerkiksi Oriveden opiston romaanipajat, joita Taija Tuominen veti. Se oli ratkaiseva, että uskalsi sinne ja ihan oikeat, julkaisseet kirjailijat loi uskoa, eikä ne nauraneet. Pikkuhiljaa sitä antoi itselleen luvan olla kunnianhimoisempi. Oli koelukijoita ja kirjoituspiirejä ja siitä se sitten lähti. Pitää jaksaa tehdä paljon töitä.

Van der Steenin kirjoille saattaa tulevaisuudessa löytyä lukijoita myös ulkomailta.

- Stilton-agentuuri on kiinnostunut kirjasarjastani ja he ovat ottaneet Karistoon yhteyttä. Tässä kuussa on Bolognassa kirjamessut ja he siellä esittelevät kirjojani, mutta se ei tarkoita, että ne varmasti käännetään. Maailmalla on kova kilpailu - mutta aina saa toivoa, hän hymyilee.

Kirja hyvä vaihtoehto tietokonepeleille

Hanna van der Steenin mielestä lapsille pitää lukea paljon.

- Juuri jokin aika sitten psykologian professori puhui siitä, kuinka tärkeää sadut ja mielikuvitukselliset tarinat ovat lapsille heidän kehityksensä kannalta. Ne kehittävät ihmisen älyä, että osaa ajatella toisella tavalla, eikä urauduta lapsesta asti ajattelemaan jollain tavalla.

- Se, että tarina on sellainen, josta lapsi nauttii, ja pääsee pois arkimaailmasta, mun mielestä sitä tarvitaan. Nykyaikana kun paljon puhutaan, että tietokonepelit vievät lasten aikaa, niin on tärkeää tuoda kirjavaihtoehtoja, jotka antavat ihmisen itse kuvitella niitä asioita, ettei kaikki ole valmiiksi eteen tuotua.

Lähteet: Yle Häme / Nina Keski-Korpela

Lue seuraavaksi