Elokuvaväki riehaantui klassikkoelokuvista Hämeenlinnassa

Kansallisen audiovisuaalisen arkiston eli KAVAn aluesarja on saanut suuren suosion Hämeenlinnassa. Monen vuoden tauon jälkeen kaupungissa on kova elokuvakuume. Vanhojen filmien ainutlaatuinen valo innostaa elokuvaharrastajia.

Hämeenlinna
Kino Tavast ryhmäläisiä ja kansallisen elokuva-arkiston Kavan väkeä Hämeenlinnan projektorihuoneessa
Petja Kauhanen / Yle

Kino Tavast on hämeenlinnalainen elokuvataiteesta kiinnostuneiden ryhmä, mikä pyrkii takaamaan riippumattoman elokuvan näkymisen Hämeenlinnan valkokankailla. Tänä keväänä näytettävä KAVAn klassikkoelokuvien alkuperäiskopioita näyttävä sarja on saanut lämpimän vastaanoton.

– Se on ehkä merkki siitä, että kysyntää on kerennyt kertyä. Edellisestä Andrei Rublevin esityksestä oli kulunut 28 vuotta, kertoo vetäjä Pekka Rautalahti.

Näytäntösali on ollut täynnä kerrasta toiseen.

– Käytyjen neuvottelujen perusteella KAVAn johdon kanssa uskoisin, että aluesarjojen jatkuminen Hämeenlinnassa tulevina vuosina voi olla hyvin mahdollista, sanoo Sirpa Haapaoja.

Filminvaihtotauoilla keskustellaan

Kun elokuvat esitetään filmiltä, se antaa aivan toisenlaisen tunnun elokuvaan.

– Valo käyttäytyy eri tavoin filmillä kuin digikopiossa ja sitä moni on oppinut arvostamaan, Rautalahti kertoo.

Suunnitteilla on elokuvia koskevien keskustelutuokioiden ja alustuksien lisääminen ohjelmaan. Filmikelojen vaihdoista johtuen elokuvanäytöksissä on kahdenkymmenen minuutin välein tauko. Pekka Rautalahti ja Sirpa Haapaoja huomauttavat, että tauot voi hyödyntää vaikka keskustelemalla elokuvan tapahtumista vierustoverin kanssa.

Yleisö voi myös osallistua elokuvasarjan kokoamiseen ensi syksyksi.

Kino Tavast sarjan seuraava elokuva esitetään 20.3 Bio Rexissä: Dusan Makavejev: Montenegro eli helmiä ja herjoja.

Lähteet: Yle Häme