1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Tuhkauurnat eivät maadu määräajassa -nuoret naiset kehittivät vaihtoehdon

Joka kolmas vainaja Suomessa tuhkataan. Tuhkauurnille on kova kysyntä, mutta useat niistä tehdään liian hyvästä materiaalista. Tuhkauurnan pitäisi maatua säädösten mukaan 15 vuodessa. Suositut keraamiset uurnat säilyvät kuitenkin jopa vuosituhansia. Kaksi opiskelijaa on palkittu kehittämästään ekologisesta uurnasta.

tiede
Tuhkauurnia
Ekologiset polttamattomat tuhkauurnat voi koristella pigmenttiväreillä. Uurnat maatuvat vuodessa tai parissa.Piela Auvinen

Suomessa tuhkataan noin joka kolmas vainaja ja tuhkausten määrä kasvaa jatkuvasti. Tuhkauurnia valmistetaan monista materiaaleista. Suosituin on keraaminen uurna. Suomen säädösten mukaan niiden täytyisi maatua tai rapautua maaperässä kohtuullisen ajan kuluessa.

-Keramiikka eli poltettu savi säilyy kuitenkin maaperässä lähes muuttumattomana vuosituhansia, kertovat ekologista uurnaa kehitelleet opiskelijat Minna Luntta ja Piela Auvinen.

Hämeen ammattikorkeakoulussa muotoilua opiskelevat Luntta ja Auvinen kehittivät omasta kiinnostuksesta itselleen koulun kurssien ulkopuolisen projektin jossa tarkoituksena oli kehitellä ekologinen, rapautuva ja polttamaton tuhkauurna.

Piela Auvinen kiinnostui aiheesta lähiomaisten edesmentyä.

-Lähiomaisten kuoleman jälkeen heille piti valmistaa uurna, mutta en löytänyt mistään ohjeita miten uurna valmistetaan savesta.

Uudenlaista uurnamuotoilua

Säädökset määräävät, että uurnan tulee rapautua täysin viidessätoista vuodessa. Yksi ratkaisu on polttaa saviastia normaalia matalammassa lämpötilassa. Luntta ja Auvinen tahtoivat kuitenkin keksiä ekologisemman ja kaikille toteutettavissa olevan ratkaisun.

-Tässä on taustalla myös se, että me halutaan edistää uurnamuotoilua. Puisissa ja metallisissa uurnissa se muodonanto on ehkä himan rajallisempi. Nyt jokaisen ei tarvitse enää miettiä ensin, miten massa valmistetaan ennen muotoilun aloittamista, Auvinen kertoo.

Auvinen arvelee, että heidän valmistustavalla uurna rapautuu ja maatuu jopa vuodessa tai kahdessa.

Voi valmistaa vaikka vessapaperista

Polttamattomia uurnia valmistaa nykyään jo muutama valmistaja, mutta heidän valmistustavat ovat yrityssalaisuuksia. Luntan ja Auvisen Maaksi jälleen -projektin tutkimustulokset ovat julkisia.

-Savimassaan lisätään selluloosakuitua, kokeilimme jopa vessapaperia, sen jälkeen uurnan ulkopintaan imeytetään pellavaöljyvernissaa. Uurna viimeistellään nestemäisellä mehiläisvahalla, jotta se pitää vettä.

Piela Auvinen uskoo, että tuotteella on vahva tulevaisuus, koska vainajien tuhkaaminen yleistyy kovaa vauhtia.

Nuoret naiset palkittiin työstään Nuoren tutkijan apurahalla.

Lähteet: YLE / Petja Kauhanen

Lue seuraavaksi