Harvinainen operaatio: Porin raatihuoneen kattoveistokset jättävät vahtipaikkansa

Porin raatihuoneen kattoveistosryhmä lähtee kunnostettavaksi. Veistokset ovat seisseet raatihuoneen tunnuksena vuodesta 1891, jolloin ruotsalaisen arkkitehdin J.E. Stenbergin suunnittelema nykyinen torni valmistui. Jumalatarta ja sotilaita kuvaavat veistokset poistuvat paikaltaan huomenna ja palaavat takaisin aikaisintaan ensi vuonna.

kulttuuri
Porin RaatihuoneOlli-Pekka Salli / YLE

Raatihuoneen kattoveistosryhmän keskushahmona on antiikin Rooman lain ja oikeudenmukaisuuden jumalatar, vaakaa ja miekkaa kädessään pitävä Justitia. Vestoksen molemmille puolille on sijoitettu kypärä- ja hattupäinen sotilas. Niillä molemmilla on kädessään hilparit eli pistokeihään ja taistelukirveen yhdistelmät.

Suomessa poikkeuksellisesta materiaalista, sinkistä, tehdyt veistokset on valmistettu Tukholmassa. Veistoksille ei ole vielä löytynyt sopivaa korjaajaa, vaikka apua on etsitty useista kotimaisista taidevalimoista. Taidemuseonjohtaja Esko Nummelinin mukaan ainoat samantyyppiset sinkkiveistokset Suomessa ovat Helsingin tuomiokirkon apostolit. Veistosten käsittelystä on kokemusta vain harvalla ja työ on erittäin vaativaa.

- Irrottaminen on vaikeaa ja siinä saa olla tarkkana, koska sinkkiveistokset ovat hyvin ohutseinäisiä. Pahin mitä voi tapahtua on, että ne menevät lyttyyn. Tämä on todella iso ja haastava prosessi, Nummelin toteaa.

Lähteet: Yle Satakunta