Leijailijat tarttuivat Vesijärven tuuliin

Vesijärven jäällä on tänä talvena treenattu leijahiihtoa kansainvälisiin leijahiihtokilpailuihin vaihtelevissa sääoloissa. Luonnon elementtejä käyttäessään ei tule unohtaa, että oma turvallisuus on tärkein, muistuttaa leijahiihdon opettaja Pekka Tirkkonen.

Kuva: Yle Lahti

Leijahiihtäjät kiitävät pitkin jäitä laudoilla tai suksilla tuulen avulla. Lahtelainen leijahiihdon opettaja Pekka Tirkkonen ja Teemu Salminen ovat lähdössä ainoina suomalaisina Norjaan kansainväliseen leijahiihtokilpailuun maaliskuun lopulla.

Lahti on leijahiihtäjälle hyvä kaupunki, sillä Vesijärvi tarjoaa mahdollisuudet lajiin sekä kesäksi että talveksi. Lahdessa leijahiihtäjiä on jo lähes sata. Kursseilla on tänä vuonna ollut lähes 50 oppilasta ympäri Suomea.

Lauha alkutalvi ja heikot jää ovat häirinneet myös leijahiihtäjiä tänä vuonna.

- Viime viikkoina on ollut hyviä kelejä. Alkutalvi oli surkea, eikä jäälle uskaltanut mennä. Pelastusliivit piti olla ensimmäisillä kerroilla päällä. Ihanteellinen tuulen voimakkuus olisi ehkä 9 metriä sekunnissa, mutta puuskaisuus on yleensä se, joka tekee leijahiihdosta vaarallista, eikä niinkään kova tuuli.

Sään armoilla

Kurssit ovat tältä talvelta ohi, sillä pelastuslaitos on varoittanut heikoista jäistä. Tirkkonen painottaa, että laji on täysin luonnon ehdoilla eikä turvallisuutta pidä missään tapauksessa aliarvioida. Jäille ei tulisi myöskään lähteä yksin.

- Heikoimmille jäille tulisi varaustautua ja mukana tulisi olla vähintään pelastusliivit. Missään nimessä ei kannata mennä jos pelkää, että jää upottaa. Puuskat vaativat erityistä varovaisuutta, Tirkkonen muistuttaa.

Erityisen hyvää kuntoa leijahiihto ei Tirkkosen mukaan vaadi, mutta nöyrtymistä sitäkin enemmän, sillä aluksi pettymyksiä on luvassa.

- Minulle leijasta on tullut käsien jatke: tätä tehdään enemmänkin tunnolla kuin lihaksilla. Veto tulee valjaisiin ja sitä ohjataan pienillä liikkeillä.