1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. biokaasu

Nivalassa pääsee pian tankkaamaan biokaasua

Nivalassa avautuu loppukesästä kaasuautojen tankkauspiste. Junttilan tila on vasta toinen maatila Suomessa, jossa kuluttaja voi tankata autonsa biokaasulla.

Kuva: Yle

Heikki Junttila on tuottanut lietelannasta kaasua tilan biovoimalan käyttöön jo 12 vuoden ajan. Biokaasua syntyy 70 lehmän voimalla. Liikennekäyttöön tarkoitetun kaasun valmistaminen on lämmityskaasua vaativampaa, koska biometaanista pitää poistaa hiilidioksidi ja epäpuhtauksia. Kaasun puhdistuslaitteistojen useiden kymmenien tuhansien eurojen hinnat hidastavatkin laitteistojen yleistymistä maatiloilla.

- Toinen syy on se, ettei ole biokaasulaitoksia. Maatiloilla on hirveä määrä energiaa, mitä voitaisiin hyödyntää. Meilläkin biometaani tehdään puhtaasti lehmän lannasta. Kun paska käy prosessin läpi niin se vaan paranee viljelykäyttöön, siitä lähtee hajukin, naurahtaa Junttila.

Junttila testaa jo biokaasua omassa autossaan. Kaasuauton tankkiin hurahtaa helposti 14 kiloa kaasua. Tankillisella pääsee noin 300 kilometriä. Junttila tekee yhteistyötä myös Haapajärven maatalousoppilaitoksen kanssa. Junttilan mukaan oppilaitoksella on jo myös biometaanin tankkauslaitteet olemassa.

Suomessa on kaikkiaan maakaasun/biokaasun tankkausasemia 16 kappaletta.