1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lumilinnan kasvot kestävät

Kemissä aurinkoladun hiihtäjät huolestuivat turhaan Lumilinnan etuseinän tornin pienestä ”pisamaisuudesta”. Rakennuttajan edustaja Jouni Heikkilä sanoo, että hienoinen kaltevuus johtuu auringon lämmöstä ja etelätuulesta.

Lumilinnan etuseinän tornia kallistavat aurinko ja etelätuuli. Kuva: Yle / Juha Peltoperä

Tarkistusmatka linnan holveihin kertoo, että jäärakenteiden lämpötila on kymmenen astetta pakkasen puolella. Kaikkiaan muurien kuntoa seurataan viiden upotetun anturin avulla sekä tietysti kunnossapitoväki silmämääräisesti.

Tiheys on tärkeää

Toimitusjohtaja Jouni Heikkilä kertoo, että rakenteiden hyvän kestävyyden ja kunnon takaa oikea vuosien kokemuksen mukanaan tuoma muottitekniikka sekä riittävän tiheä tykkilumi.

- Vuoden 2012 linnan seinät ovat käytännössä jäätä, sanoo Heikkilä. Tiukka tykkilumi painaa kuutiolta noin 700 kiloa, kun teräsjään paino on 900 kiloa.

Ei liian paksuja seiniä

Lumilinna ei pysy kasassa pelkän paksun lumimassan avulla. Holvien kattojen paksuus on kahdeksankymmentä senttiä ja maanrajassa seinä on puolitoistametrinen.

– Kun rakenne on oikean vahvuinen, se pääsee jäätymään kunnolla. Tärkeää on myös muottien ja muodon symmetrisyys, Heikkilä valaisee.

Ilmastoitu linna

Toinen tärkeä asia on linnan ilmastointi. Lämmintä ilmaa johdetaan korkeista kupolirakenteista ulos, koska niihin kertyy sulattavaa lämpökuormaa.

- Kaikkiaan lämpöä tasataan puolesta tusinasta rööristä. Kylmää korvausilmaa ilmaa tulee sisälle ovista ja ulkoa, valaisee Jouni Heikkilä.

Vaikein paikka huollolle ovat eteläpuoleiset muurit. Jouni Heikkilä sanoo, että niistä on poistettu kaikki aukot ja mutkat säilyvyyden parantamiseksi.

Led-valot luovat tunnelmaa

Jouni Heikkilä kiittelee uutta led-valo-tekniikkaa. Myös led lämmittää ilmaa jonkin verran, mutta sillä voidaan luoda hämyisiä tunnelmia verrattuna perinteisiin vanhoihin valaistusratkaisuihin.

– Eihän täällä linnamaisissa holveissa hirveästi valoa tarvitakaan, miettii Jouni Heikkilä.

Linna on avoinna 9. huhtikuuta asti.