Hiusväriallergiat yltyneet lähes epidemiaksi

Hiusvärien aiheuttamat allergiat ovat hälyttävässä kasvussa. Esimerkiksi Pohjois-Karjalan keskussairaalassa hoidetaan kuukausittain hiusväreistä oireilevia henkilöitä. Lääkärit ovat värjäystrendistä huolissaan, sillä kestovärien epäillään aiheuttavan muun muassa syöpää.

terveys
Hiusvärejä astioissa kampaamossa.

Pohjois-Karjalan keskussairaalan ihotautien poliklinikalla hoidetaan usein hiusvärien aiheuttamia oireita. Yleensä kyse on sitkeästä ihottumasta päänahassa, kasvoilla ja kaulalla, mutta myös hengenvaarallisia, äkillisiä reaktioita esiintyy.

- Näemme niitä ehdottomasti, ja selvästi on kyseessä epidemian tapainen asia, joka johtuu tietysti siitä, että naiset värjäävät tänä päivänä tukkaansa niin, että harvoin löytyy nuorehkoa naista joka ei värejä käyttäisi, ihotautien ylilääkäri Päivikki Susitaival sanoo.

Allergiaa aiheuttavat eniten tummat, hapettavat kestovärit ja niissä esiintyvät fenyleenidiamiinit, joita EU ei ole saanut vielä kiellettyä hiusväreissä. Käyttöluvan piti päättyä jo vuonna 2004. Susitaipaleen mukaan määräaikaa on jatkettu todennnäköisesti lobbauksen takia, sillä korvaavia tuotteita ei ole saatu kehitettyä. Kemikaalit imeytyvät elimistöön ja saattavat aiheuttaa vakaviakin sairauksia.

- On tullut esille epäilyjä eläinkokeissa ja jopa ihmisillä tehdyissä epidemiologisissa tutkimuksissakin, että ne aiheuttavat syöpävaaraa, jopa leukemiaa, ylilääkäri Päivikki Susitaival sanoo.

Kampaajat avainasemassa valistustyössä

Ylilääkäri toivoo kampaajien varoittavan asiakkaita enemmän hiusväreistä. Joensuulaiskampaajan mukaan allergiat otetaan vakavasti ja värjäykset tehdään mahdollisimman kevyesti. Kotivärjäykset ovat yrittäjän mukaan varsinainen ongelma.

- Olen huolestunut kotiväreistä. Ihmiset saattavat sanoa, että heillä oli jo hiuspohja auki, kun laittoivat vielä kerran siihen värin. Purkeissa oleva teksti voi olla huijausta, vaikka niissä kuinka lukee "sävyteshampoo" tai "hoitava", niin useimmiten se on silti kestoväri, kampaajamestari Sikke Kukkonen toteaa.

Niin kauan kuin kestovärit sisältävät superallergeeneja ja muita elimistölle vaarallisia aineita, niillä ei lääkärin mukaan saisi värjätä lasten hiuksia. Parasta ja turvallisinta olisi peittää värillä vasta harmaita suortuvia.

- Jos hiuksia alkaa värjätä nuorena ja tummin sävyin, niin kuin nykyään on muotia, niin sitten vanhana ei kykene enää varjäämäänkään, ellei ole uusia värejä keksitty, jotka eivät näitä aineita sisältäisi, ylilääkäri Päivikki Susitaival napauttaa.

Lähteet: Yle Pohjois-Karjala / Riikka Heikkilä