1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Teksti-TV Perämeri

Poliisia tarvitaan humalaisten käsittelyyn

Meri-Lapissa poliisi ei pysty karsimaan tehtäviään luopumalla humalaisten kuljetuksista. Peräpohjolan poliisipäällikkö Seppo Kinnunen kertoo, että Meri-Lapissa kiinniotettuihin juopuneisiin liittyy häiriökäyttäytymistä, joten heidän käsittelemiseensä tarvitaan poliisia.

Kuva: YLE

Sisäministeri Päivi Räsäsen mukaan poliisi voisi luopua juopuneiden kuljetuksesta. Esimerkiksi vartiointiliikkeet voisivat joidenkin arvioiden mukaan ottaa hoitaakseen ainakin osan kuljetuksista. Lapissa toimivat poliisipäälliköt suhtautuvat ajatukseen varauksellisesti.

Lapin poliisipäällikkö Martti Kallion mukaan käytäntö voisi koskea vain harmittomia humalaisia eikä agressiivisia ja väkivaltaan syyllistyneitä. Peräpohjolan poliisipäällikkö Seppo Kinnunen kertoo, että Meri-Lapissa poliisin kiinniottamiin humalaisiin liittyy häiriökäyttäytymistä eli heidät on otettu kiinni järjestyksen ja turvallisuuden palauttamisen vuoksi.

Kinnusen mukaan Peräpohjolan poliisin alueella ainoastaan Kittilän Levillä on jonkin verran ns. harmittomia humalaisia. Levillä poliisia ei välttämättä tarvittaisi kuljettamaan ja vartioimaan kaikkia pulmia aiheuttaneita juopuneita.

- Tunturikeskuksessa on bilettämään tulleita ihmisiä, jotka väsymys on yllättänyt eikä enää siinä vaiheessa muisteta, minne on majoittauduttu. Heitä joko poliisi keräilee hangesta tai pöllöilemästä kylän raitilta tai sitten taksi tuo. He ovat oma ryhmänsä, vaikkakin hyvin marginaalinen kokonaisuuteen nähden. Heille selviämisasema olisi parempi paikka kuin putka, Kinnunen sanoo.

Poliisia uhkaavat leikkaukset saattavat viedä jopa 900 työpaikkaa. Hallitus käsittelee valtion säästöjä kuun lopulla.