1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suomen suurin tuulivoimala vihittiin käyttöön

Tuulivoimayhtiö Mervento aikoo kilpailla rannikoiden ja vähätuulisten merialueiden tuuliturbiinimarkkinoiden johtajuudesta. Markkinat ovat pienet, mutta kilpailijoita ei yhtiön mukaan paljon ole. Pilottivoimala vihittiin tostaina käyttöön Vaasan Öjenissä.

Merventon tuuliturbiini
Media pääsi Suomen korkeimman tuuliturbiinin huipulle. Katso juttu (kesto: 2.17).

Öjenin metsien keskeltä kohoaa 125 metrin korkeuteen keskituulille kehitetty tuuliturbiini. Se tuottaa sähköä, kun tuulta on 4 - 25 metriä sekunnissa. Tässä luokassa kilpailua on vähän, sillä keskituulille suunniteltujen turbiinien osuus koko tuulivoimamarkkinoista on vain noin viisi prosenttia.

- Prosentuaalisesti se ei ole niin iso, mutta kun se viisi prosenttia tarkoittaa maailmanmarkkinoilla satoja, ehkä tuhansia tuuliturbiineja vuodessa. Eli jos me nyt saamme puolet siitä, niin se on satoja tuuliturbiineja vuodessa - ja se on paljon, kertoo Merventon toimitusjohtaja Patrik Holm.

Mervento yrittää ottaa kaulaa kilpailijoihin teknisillä ratkaisuilla, joilla on mahdollista tuottaa sähköä enemmän ja vähemmillä kustannuksilla. Lisäksi pilottivoimala on ensimmäinen, joka on suunniteltu kylmiin olosuhteisiin.

Voimala tositoimiin lähiviikkoina

Tuuliturbiinia on testattu jo useaan otteeseen, ja sillä on tuotettu sähköä ensimmäiset 10 megawattituntia. Tulokset ovat lupaavia, mutta tarkoitus on seurata tuottavuutta pitemmällä aikavälillä ja kehittää turbiinia sen pohjalta.

- Tehot, joita on saatu irti tästä turbiinista, ovat olleet suurempia kuin oli suunniteltu. Kaikki näyttää todella lupaavalta. Parin viikon sisällä se rupeaa tuottamaan sähköä täysin automaattisesti ympäri vuorokauden, kertoo Patrik Holm.

Pilottivoimala vasta alkua

Prototyypin kehittämiseen ja tuotteistamiseen Mervento tarvitsee vielä yli 30 miljoonaa euroa. Rahoitusta yritetään saada muun muassa myymällä turbiinin valmistuslisenssejä omien markkinoiden ulkopuolelle, esimerkiksi Kiinaan ja Etelä-Koreaan.

- Kaikki on nyt tästä tuotteesta ja pilotista kiinni. Ei niitä rahoja tule ilman, että turbiini toimii ja markkinat ottavat sen hyvin vastaan. Täytyy valitettavasti vain sanoa, että näin isoja rahoja ei Suomesta löydy, Holm harmittelee.

Mervento valmistaa seuraavat tuuliturbiinit vuonna 2013. Toimitusjohtaja Patrik Holmin mukaan oman tehtaan rakentaminen on ajankohtaista vasta, kun tuotanto yltää yli 20 turbiiniin vuosittain. Tehdas aiotaan rakentaa sinne, missä päämarkkinat ovat.

- Toivottavasti Vaasassa on tulevaisuudessa isot tuulivoimamarkkinat, Holm sanoo hymyillen.