1. yle.fi
  2. Uutiset

Taistelu Näsilinnasta 1918 vakavoitti nuoren yleisön

Suomen sisällissodan ratkaisunhetkiä elettin Tampereella keväällä 1918. Punaisten hallussa olevaan kaupunkiin pääsi yön pimeydessä komppanian verran nuorukaisia. Taistelusta ja Näsilinnan palatsin valtauksesta kertovan elokuvan ennakkonäytöskierros alkoi torstaina Sastamalasta.

kulttuuri

Huhtikuisena yönä liki sata vuotta sitten yliluutnantti Melinin valkoinen komppania valmistautui hyökkäykseen punaisen Tampereen laitamilla. Tehtävänä oli tunkeutua kaupunkiin ja valloittaa Mustanlahden rantakalliolla sijaitseva palatsi.

Alkuperäisessä ympäristössä kuvattu Taistelu Näsilinnasta 1918 -elokuva perustuu tositapahtumiin ja todellisiin henkilöihin.

Koululaisesityksessä Sastamalassa ei naureskeltu eikä rapisteltu karamellipapereita.

- Tosi raakaa meninkiä. Ja sitten kun ne tottui niihin ruumiisiin, ne eivät viitsineet siirtää ovimatolla maannutta ruumista pois. Kävelivät siitä yli vaan, Äetsän Sarkia-lukion oppilas Jaakko Syren kuvailee juuri näkemäänsä elokuvaa.

"Sota on aina kauhea kokemus"

Elokuvaohjaaja Claes Olsson perustelee valintojaan totuudenmukaisuudella.

- En ole halunnut tehdä siitä seikkailuelokuvaa, vaan kertoa totuudenmukaisesti, miten sota on aina kauhea kokemus ihmisille, jotka ovat siinä mukana.

Näsilinnan valtaajat olivat alle parikymppisiä, viikon taistelukoulutuksen saaneita pohjalaispoikia. Elokuva avasi Mouhijärven lukiossa opiskelevan Joonas Salmijärven silmät.

-Oikeasti tajusi, että siellä on ollut mun ikäisiä sodassa. Se on kyllä tosi karmeaa, mitä siellä tapahtui.

- Mietin koko ajan, miten ihmeessä ne ovat uskaltaneet ja miten ne ovat joutuneet siihen tilanteeseen, kertoo Kaisa Jalonen Äetsän Sarkia-lukiosta.

Sisällissotaa nyt ja menneisyydessä

Elokuvan taistelut arpeuttivat useita suomalaisia sukupolvia. Monille sisällisota on myös nykypäivää, muistuttaa ohjaaja Olsson.

- Joka päivä tulee uutisista juttua siitä, miten arabimaissa, Libyassa, Jemenissä, Syyriassa on sisällissota. Ja siitä ei ole kuin vajaa sata vuotta, kun meilläkin oli.

Jaakko Syrenille sisällissodan kauhut avautuivat parhaiten tutun maiseman kautta.

- Eihän tämä olisi ollut ollenkaan niin kiinnostava, jos se olisi tapahtunut jossain muualla. Eikä se olisi koskettanut mitenkään omaa elämää. Tampere on tosi lähellä. Kyllähän se vaikutti paljon siihen, miten elokuvaa katsoi.

Taistelu Näsilinnasta 1918 -elokuvan ensi-ilta on 23. maaliskuuta.

Lähteet: Yle Tampere / Anne Heino

Lue seuraavaksi