SVT: Kadonnut norjalaislentokone on ehkä löydetty

Torstaina Ruotsin yllä kadonneesta norjalaisesta sotilaslentokoneesta mahdollisesti tehtyä havaintoa ei ole pystytty varmistamaan huonon sään vuoksi. Ruotsin television SVT:n saamien tietojen mukaan pudonnut kone olisi havaittu yöllä Kebnekaise-tunturin lähellä olevalla erittäin vaikeakulkuisella Tarfala-nimisellä tasangolla. Erittäin huono sää on kuitenkin estänyt havaintopaikan tutkimisen.

Ulkomaat
Yhdysvaltojen C-130 Hercules -kuljetuskone laskeutuu.
EPA

Etsintöjä johtavan Tore Hognsethin mukaan Ruotsin korkeimman vuoren alueella on erittäin tuuliset sääolot. Myös lumisade vaikeuttaa etsintöjä Ruotsin Lapissa, eivätkä helikopterit ole pystyneet lentämään.

Maastoon on lähetetty etsintäpartioita, jotka liikkuvat tela-ajoneuvoilla ja lumikelkoilla. Näkyvyyden kerrotaan kuitenkin olevan alueella sankan lumisateen vuoksi enintään viisi metriä.

Hercules C 130 -kuljetuskoneessa on hätälähetin, jonka pitäisi käynnistyä automaattisesti maahansyöksyn yhteydessä. Kebnekaisen alueelta ei kuitenkaan ole vastaanotettu hätäsignaalia, vaikka niin ehdittiin jo torstai-iltana kertoa.

- Saimme ensin tietoja hätäsignaalista, mutta alueelta josta signaalin sanottiin tulevan ei löytynyt mitään, kertoi pelastustöitä paikallisesti johtava Hans Stenmark Ruotsiin radiolle.

Norjan Evenesistä lähteneen koneen oli torstaina määrä hakea kalustoa ja sotilaita Ruotsista Kiirunan lentokentältä. Yhteys koneeseen menetettiin torstaina iltapäivällä. Kone oli viimeisen kerran yhteydessä lennonjohtoon klo 14.43 Ruotsin aikaa, eikä norjalaismiehistö tuolloin kertonut mistään ongelmista. Kone oli tuolloin noin 80 kilometriä länteen Kiirunasta.

Kadonnut kone osallistui parhaillaan käynnissä olevaan Cold response -sotaharjoitukseen. Harjoituksessa on mukana yhteensä noin 16 000 sotilasta. Mukana on sekä Nato-maita että Naton rauhankumppanuusmaita, kuten Suomi.

Lähteet: Yle Uutiset