1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tähtihetki

Vares – Uhkapelimerkki hämmästyttää epäloogisuudellaan

Ohjaus: Lauri Törhönen Alkuperämaa: Suomi 2012 Pääosissa: Antti Reini, Maria Järvenhelmi, Ilkka Heiskanen, Jasper Pääkkönen, Minna Haapkylä K-12

Tähtihetki

Viidennessä Vares-elokuvassa yksityisetsivä Jussi Vares rakastuu salaperäiseen Sole Sulaveteen. Onni loppuu kuitenkin lyhyeen, sillä vain parin viikon seurustelun jälkeen Sulavesi löytyy kuolleena Ruissalossa sijaitsevasta lintutornista. Vares ryhtyy luonnollisesti tutkimaan tapausta. Tapahtumiin sekaantuvat niin Sulaveden veli kuin salaperäinen palkkamurhaaja Stahanov. Ennen kuin juttu on ratkaistu, luvassa on kasa uusia ruumiita. Loppuselvittelyn myötä Jussi Vares saa huomata sotkeutuneensa kaikkien aikojen huijaukseen, eikä hänkään voi lopulta olla varma saako paha tällä kertaa todella palkkansa.

Kuuden uuden Vares-elokuvan sarja on nyt päässyt toiseksi viimeiseen osaansa. Uhkapelimerkki nimen saanut viides osa on millä tahansa mitoilla mitattuna sarjan tähän asti ehdottomasti huonoin elokuva. Elokuvan kutakuinkin ainoa pinnalla pitävä seikka ovat Antti Reinin johtamat vakiohahmot. Vaihtuvat henkilöt ovat jälleen lähinnä karikatyyrinomaisia ja niissä nähtävä näyttelijäntyö on paikoitellen, kauniisti sanottuna, häkellyttävää katsottavaa.

Käsikirjoitukseltaan Uhkapelimerkki on useimpien sarjan osien tapaan yksinkertaisesti toivottoman huonosti tehty. Suuri osa käänteistä on kömpelöitä ja ne saavat katsojan jatkuvasti hämmästymään epäloogisuudellaan. Erotiikka on aina ollut osa Vares-elokuvia. Kuten muissakin sarjan jaksoissa on se tässäkin lähinnä vaivaannuttavaa katsottavaa. Mitä tulee noihin tärkeisiin jännitysmomentteihin, niin tälle elokuvalle luonteenomaista on, että tiivistyvän tunnelman erottaa ainoastaan elokuvan musiikin intensiteetin kasvamisesta.

Uhkapelimerkin loppulauluna kuullaan Carolan komeasti esittämä vanha James Bond tunnari Ei aina käy kuin haaveillaan ja täytyy sanoa, että tuntuu pahalta kuulla niin hienosti ja huolella tehty biisi näin välinpitämättömän tuntuisesti tehdyssä elokuvassa

Lähteet: Yle Uutiset / Esko Rautakorpi

Lue seuraavaksi