1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tähtihetki

Happy End tuo mieleen Aku Louhimiehen Vuosaaren

Ohjaus: Björn Runge Alkuperämaa: Ruotsi 2011 Pääosissa: Ann Petrén, Malin Buska, Gustaf Skarsgård, Johan Widerberg, Peter Andersson, David Denck K-16

Tähtihetki

Jonna, Peter, Asger, Katrine ja Mårten ovat kaikki elämänsä tienhaarassa olevia ihmisiä, jotka kohtaavat toisensa elämän suurten sattumien ansiosta. Jonna on 54-vuotias autokoulun opettaja, joka antaa ajotunteja korttinsa humalassa ajon takia menettäneelle Mårtenille. Jonnan poika Peter on itsemurhaa yrittänyt taiteilija. Muutettuaan takaisin äitinsä luokse Peter kohtaa äitinsä asuntoa siivoavan Katrinen ja ihastuu tähän. Katrine puolestaan asuu yhdessä rikollisille tahoille velkaa olevan Asgerin kanssa, joka purkaa turhautumistaan hakkaamalla Katrinea. Viisikko elää valheiden verkossa, odottaen ja toivoen, että elämä antaisi heille uuden mahdollisuuden.

Ainakin minulle tämä elokuva toi eittämättä mieleen Aku Louhimiehen Vuosaaren, jonka henkilöt tämän elokuvan tapaan, etsivät tietä toisten ihmisten luokse. Happy End ei ole yhtä vimmainen ja masentava elokuvan kuin Vuosaari, mutta ei tämäkään varsinainen ilopilleri ole.

Happy End muodostaa temaattisen kokonaisuuden Rungen kahden edellisen elokuvan, Minkä taakseen jättää (2005) ja Suusta suuhun kanssa (2003). Kaikki kolme elokuvaa on palkittu Ruotsin Jusseilla eli Guldbaggeilla. Tämän vuotinen palkinto myönnettiin kaikissa kolmessa elokuvassa mukana olevalle Ann Petrénille, joka tässä uutuudessa esittää tapahtumien keskipisteessä olevaa autokoulunopettaja Jonnaa.

Vuosaari yhteyttä jatkaakseni, myös Happy End on näkemyksellisesti ja jäntevästi toteutettu elokuva. Rungen elokuva poikkeaa Vuosaaresta ensinnäkin siinä, että tässä tarinan perusrealistista virettä rikotaan välillä käyttämällä kohtauksissa voimakkaita, tunnelmia korostavia värejä. Toinen poikkeama Vuosaaren tyylistä on siinä, että Happy End on melkoisen staattinen elokuva. Björn Runge asettaa kameran monesti yhteen paikkaan ja antaa näyttelijöiden sitten viedä kohtausta. Happy End onkin pitkälti näyttelijöiden elokuva, jotka kaikki, anteeksi vain, Vuosaaren tapaan tekevät todella hienoa työtä.

Lähteet: Yle Uutiset / Esko Rautakorpi

Lue seuraavaksi