Vaalipiiriuudistus voi uhata tiehankkeita

Vaalipiiriuudistus voi viedä suuria tiehankkeita Itä-Suomesta. Tiehankkeet ovat alueille tärkeitä muun muassa työllistäjinä.

Tähän asti Itä-Suomen kolme maakuntaa ovat yhteistyöllä saaneet käyntiin merkittäviä tietöitä, mutta Etelä-Savon siirtyminen Kymen vaalipiiriin voi vahvistaa Kaakkois-Suomen mahdollisuuksia saada isoja tiehankkeita.

Liikenne- ja infrastruktuurialueen johtaja Petri Keränen Pohjois-Savon ELY-keskuksesta sanoo, että poliittisesti käydään aina kädenvääntöä väylähankkeista ja tiehankkeista.

Kolmella maakunnalla painoarvoa

- Meillä on ollut hyvä painoarvo, kun olemme olleet kolmen maakunnan kokonaisuutena niistä kertomassa. Jatkossa olemme ehkä hiukan kahdessa leirissä.

- Meillähän on tuore keskuskauppakamarin tutkimus siitä, millä perusteilla liikeyritykset valitsevat sijaintipaikkansa ja liikenneasiat ovat siellä aivan ykkösenä, Keränen toteaa.

Tiestön kunto voi heikentyä

- Meillä on kohtalainen liikenneympäristö, mutta jos me emme pysty sitä kehittämään, niin se johtaa väistämättä siihen, että tiestön kunto heikkenee ja erityisesti liikenneturvallisuus heikkenee. Sitä kautta se koskettaa kansalaisia.

Tärkeimmät itäsuomalaisten maakuntien ajamat tiehankkeet ovat valtatie viiden parantaminen Mikkeli-Juva -välillä, valtatie 23 Varkauden ja Viinijärven välillä sekä viitostie Kuopion ja Leppävirran välillä.

Hankkeiden suunnittelu on loppusuoralla ja ne voitaisiin toteuttaa jo ensi vuonna. Niiden yhteenlaskettu työllistävä vaikutus on runsaat 2000 henkilötyövuotta.