1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lestadiolainen naispappi: lestadiolaisuus muuttumassa

Turun tuomiokirkossa sai tänään sunnuntaina pappisvihkimyksen vanhoillislestadiolaisiin kuuluva Mari Leppänen. Vanhoillislestadiolaiset eivät hyväksy naispappeutta ja Leppänen onkin erotettu tehtävistään paikallisessa rauhanyhdistyksessä. Hän itse uskoo lestadiolaisen liikkeen olevan muuttumassa.

Leppänen vahvistaa Yle Uutisille, että Turun rauhanyhdistys on erottanut hänet tiedotustoimikunnastaan, jonka jäsenenä hän työskenteli. Leppäsen tietojen mukaan erottaminen ei kuitenkaan ollut yksimielinen.

Hän kertoo haastattelussa olevansa pahoillaan erottamisesta, sillä lestadiolaisuus on hänen "hengellinen äidinkielensä". Hän kuitenkin tyytyy päätökseen eikä pyri muuttamaan sitä.

Leppänen ei hyväksy lestadiolaisessa liikkeessä esiintyvää naisten vähättelyä. Hänen mielestään myös naisilla on oikeus vastata hengelliseen kutsuun ja levittää kirkon sanomaa.

Leppänen on vakuuttunut siitä, että lestadiolainen liike on muuttumassa avoimempaan suuntaan. Tästä on paljon viitteitä, joista keskustelu naisten asemasta on vain yksi. Muutos on hänen mielestään väistämätön.

Hän kertoo myös saaneensa paljon tukea liikkeen piiristä.