Korhonen vaatii kaivoksille valvontamaksua

Ympäristövaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Martti Korhonen vaatii teollisuudelle valvontamaksua. Esimerkiksi kaivosyritysten olisi Korhosen mielestä maksettava aiheuttamistaan valvontakustannuksista.

Kotimaa
Laivakankaan kultakaivokselle kaivetaan valumavesiojaa.
Laivakankaan kultakaivokselle kaivetaan valumavesiojaa.Yle

Korhosen mukaan viimeaikaiset kaivosyritysten ympäristöongelmat ovat osoittaneet, etteivät ympäristöviranomaisten nykyiset valvontaresurssit ole riittävät. Siksi kaivosyritysten olisi maksettava aiheuttamistaan valvontakustannuksista. Maksu koskisi myös muuta teollisuutta.

- On asianmukaista, että maaperämme rikkauksia hyödyntävät yritykset maksavat aiheuttamistaan valvontakustannuksista kustannusvastaavuusperiaatteen mukaisesti. Mallia voidaan ottaa esimerkiksi pankkivalvonnasta, hahmottelee Korhonen tiedotteessaan.

Korhonen muistuttaa, että aiheuttamisperiaatteen mukaan kaivostoiminnan harjoittaja vastaa ympäristövaikutusten ennaltaehkäisyn, ympäristöhaittojen poistamisen ja rajoittamisen kustannuksista. Tämä ympäristönsuojelulain periaate on otettava käyttöön myös ympäristölupavalvonnan osalta. Hän vaatii, että ympäristöministeriön on valmisteltava esitys valvontamaksusta valtioneuvostolle mahdollisimman nopealla aikataululla.

Lähteet: Yle Oulu / Ari-Pekka Sirviö