Lautakunnan pj. Kopra: Lauritsalassa ja Joutsenossa asuu alle kolmasosa lukion kävijöistä

Lappeenrannan poliittiset ryhmät pohtivat parhaillaan kantaansa siihen, voidaanko lukioita sulkea. Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää kouluista 16. huhtikuuta.

Teksti-TV Etelä-Karjala
Lauritsalan lukiolaiset osoittavat mieltään kaupungintalon edustalla.
Yle

Lappeenrannan kasvatus- ja opetuslautakunnan puheenjohtaja Jukka Kopra (kok.) toivoo, että poliittiset ryhmät löytäisivät yhteisen linjan kouluverkkouudistukseen. Kopran mukaan konsensus olisi hyvä saada näin isoon asiaan, ennen kuin lautakunta tekee päätöksensä. Esillä on mm. Joutsenon ja Lauritsalan lukioiden mahdollinen lakkauttaminen. Kopra itsekään ei halua vielä lyödä lukkoon kantaansa.

- En siihen halua ottaa kantaa, mutta kannattaa muistaa, että Joutsenon ja Lauritsalan alueella asuu vain alle 30 prosenttia potentiaalisista koulukävijöistä ja yli 70 prossaa käy keskustan lukiossa. Kun kantoja on tuotu julkisuuteen, pitää muistaa, että he edustavat lappeenrantalaisista alle 30:a prosenttia, Kopra sanoo.

Monet lautakunnan jäsenet pohtivat vielä omaa kantaansa ja odottavat ryhmän evästystä. Anni Kekki on miettinyt jo lukiokantansa valmiiksi.

- Itse pidän hyvin tärkeänä yleissivistystä ja lukio on paras tae kansakunnan yleissivistykselle, sanoo kasvatus- ja opetuslautakunnan jäsen Anni Kekki (kesk.).

Kekki haluaisi säilyttää ainakin Joutsenon ja Lauritsalan lukiot. Jos joku lukioista on pakko lopettaa, hän pohtisi keskustan lukioiden yhdistämistä.

- Toisaalta ymmärrän, että molemmat ovat hyviä lukioita ja sinne pyrkii ehkä parhaimmat oppilaat. Jotenkin kuitenkin on tullut sellainen fiilis, että se on pyhä lehmä, että niihin ei saa koskea, Kekki jatkaa.

Marja-Leena Leppäsen mielestä tällä hetkellä parhaalta vaihtoehdolta tuntuu se, että Lyseo ja Kimpinen yhdistettäisiin hallinnollisesti ja Lauritsala ja Joutseno jatkaisivat nykyisellään.

Myös pienistä kouluista päätetään

Lautakunnan jäsenet muistuttavat, että lautakunta päättää samassa yhteydessä myös pienten koulujen tulevaisuudesta.

- Palveluverkossa on kyse paljon muustakin kuin pelkästään lukioiden kohtalosta. Itse olen erityisen huolissani pienistä koululaisista ja heidän koulutilojensa saattamisesta sellaiseen kuntoon, että koulupäivän saa olla terveellisessä ympäristössä, Sanna Kujala (sd.) sanoo.

- Pitää muistaa, että lukioratkaisu vaikuttaa koko palveluverkko uudistukseen, niin perusopetuksen kuin päivähoidonkin osalta. En pidä mahdottomana sitä, että kaikki lukiot jatkavat. Huomioitava on myös mahdollinen tuleva kuntauudistus, Jarmo Pulli (kesk.) sanoo.

Vihreät pohtivat sitä, mistä voidaan säästää, jos kaikki lukiot säilytetään.

- Mietinnän alla on juuri se, mistä voidaan säästää jos päädytään 3-4 lukion malliin, ja ovatko nuo säästöt kestävällä pohjalla, sanoo kasvatus- ja opetuslautakunnan jäsen Matti Alatalo (vihr.).

Valtuustoryhmät pohtivat ensi viikolla

Osa valtuustoryhmistä pohtii koulukysymyksiä ensi viikolla. Tähän mennessä SDP:n valtuustoryhmä on kallistunut neljän lukion säilyttämisen puolelle.

- Meillä on ensi tiistaina ryhmäkokous, meidän linjaksi muodostuu melkoisella varmuudella, että neljä lukiota säilytetään. Kyllä se miulle passaa, että etsitään sellaista kompromissia, että neljä lukiota jatkaa, valtuustoryhmän puheenjohtaja Risto Kakkola sanoo.

Lähteet: Yle Etelä-Karjala/ Johanna Luukko