Rasisminvastainen viikko muistuttaa etnisestä syrjinnästä

Maanantaina alkava rasisminvastainen viikko muistuttaa yhdenvertaisuudesta ja ihmiskunnan monimuotoisuudesta. Rasisminvastaista viikkoa vietetään ympäri maailmaa vuosittain maaliskuussa viikolla 12. Viikko huipentuu YK:n rasisminvastaiseen päivään keskiviikkona.

Kotimaa
musta ja valkoinen lapsi nukkuvat vierekkäin
YLE

Rasismi saattaa olla räikeää ja selkeää, kuten kiusaamista tai väkivallantekoja. Rasistiset loukkaukset ilmenevät myös jatkuvina arkisina käytäntöinä kuten haukkumisena, viattomilta kuulostavina vitseinä, nimimerkkeinä verkossa tai ryhmästä poissulkemisena.

Rasistisen käyttäytymisen muodot vaihtelevat myös maasta toiseen. Rasismi on yhteiskunnallinen ongelma ja epätasa-arvoa tuottava ilmiö.

Viikon puitteissa järjestetään tapahtumia ympäri Suomea. Suomen Punainen Risti rohkaisee jokaista puuttumaan rasismiin omassa arjessaan. Rasisminvastaisen viikon aikana SPR kerää kokemuksia ja ideoita yhteen.

Pelastakaa lapset ry. on huolissaan lapsien kohtaamasta rasismista. Rasistinen kielenkäyttö on yleistä koululaisten keskuudessa. Järjestön mukaan rasismia kohdanneet lapset ja nuoret eivät saa tukea, koska aikuiset eivät tunnista rasistista käytöstä eikä siihen aina puututa.

Omia rasisminvastaisia tekoja voi kertoa tässä (siirryt toiseen palveluun) osoitteessa.

Rasisminvastainen päivä sai alkunsa 21. maaliskuuta vuonna 1960, kun 69 rauhanomaista rotuerottelun vastaista mielenosoittajaa kuoli poliisin luoteihin Etelä-Afrikassa.

Lähteet: Yle Uutiset