1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lukiolaiset lyttäävät median kauneusarvot

Lukiolaiset kritisoivat median luomaa kauneusihannetta. Vaikka opiskelijat eivät hoikkuudesta, menestyksestä ja kauneudesta muodostunutta ihannetta hyväksykään, se pääsee silti vaikuttamaan nuoren käyttäytymiseen. Lukiolaisten terveysarvostuksia tutkineen entisen ministerin ja kansanedustajan Maija Raskin väitöskirja tarkastettiin perjantaina Lapin yliopistossa.

Nuoret kokevat vääristyneiden kauneusarvojen luovan ulkonäköpaineita.

- Se luo hirveästi paineita, että pitää näyttää samalta kuin ihmiset telkkarissa ja elokuvissa. Olisi mukavaa, että telkkarissa näkyisi normaalin kokoisia ja näköisiä ihmisiä, eikä pelkästään laihoja ja pitkiä naisia, sanoo Tornion yhteislyseon lukiossa opiskeleva Sara Ylisaukko-oja.

Kaunis, menestyvä ja hoikka

Lukiolaisten terveysarvostuksista ja terveydenlukutaidosta perjantaina väittelevän kemiläisen Maija Raskin tutkimuksesta ilmenee, että lukiolaiset kritisoivat median luomaa utopistista ja laihuutta korostavaa kauneusihannetta.

Lukiolaiset kirjoittivat yo-kirjoituksissa, että media on luonut epärealistisen kauneusihanteen. Pitää olla kaunis, pitää olla menestyvä ja erityisesti pitäisi olla hyvin hoikka.

- Ihanne ei ole yleisesti hyväksytty. Opiskelijatkaan eivät sitä hyväksyneet, vaan kritisoivat sitä vahvasti. Silti se vaikuttaa tiedostamatta nuoren käyttäytymiseen ja nimenomaan terveyskäyttäytymiseen, Rask selvittää.

Itsetunto joutuu koetukselle

Tornion yhteislyseon lukiossa opiskeleva Fanni Myllylahti tuomitsee laihuutta ihannoivan kauneuskäsityksen.

- Ihanne on sairaalloisen laiha. Naisten kuvia muokataan, että ne näyttäisivät laihemmilta. Kuvia on netissä, ja jo pienet lapset katselevat niitä.

Vaikka asia tiedostetaan, vääristyneet kauneusarvot pääsevät silti vaikuttamaan nuorten ajatuksiin.

- Kun itseä vertailee median luomiin arvoihin ja huomaa olevansa kaukana niistä, niin varmasti se romuttaa itsetuntoa, opiskelukaveri Laura Juntunen epäilee.