Vauhti ja kuskien taito kiehtovat F1:ssä

Kokkolalainen Marko Kangas tunnustautuu täysiveriseksi formula-faniksi, joka seuraa tarkasti kaiken, mitä kisaviikonloppuina tapahtuu. Kertaalleen innostus on vienyt hänet Malesian Sepangin radalle seuraamaan Kimi Räikkösen mestaruustaistelua. Alkavaa kautta Kangas odottaa sormet syyhyten.

Formula 1
Marko Kangas poseeraa punaisen urheiluauton vieressä
Unelmien täyttymys: Marko Kangas formulamatkalla Malesian Sepangissa vuonna 2007.Marko Kankaan arkisto

Mika Häkkisen päivistä asti F1-kisoja seurannutta Marko Kangasta kiinnostaa formuloissa monet asiat: vauhti, autojen tekniikan jatkuva kehittyminen ja kuljettajien huikea ajotaito. Laji on myös todella fyysinen, vaikka joku sitä joskus epäileekin.

- Kuskeillehan tehdään koko ajan kuntotestejä ja on kuntoleirejä. Muistaakseni Sennalla oli aikoinaan treenit 4-5 kertaa viikossa. Hän juoksi 12 kilometriä, siihen päälle vielä tennistä ja voimaharjoittelua. Kuljettajat ovat kovakuntoisia kavereita ja ajaminen mielestäni täyttä urheilua.

Omaksi kuljettajasuosikikseen Kangas nostaa 7-kertaisen maailmanmestarin Michael Schumacherin, vaikka myöntääkin kannattaneensa Häkkistä tämän huippuvuosina. Suomalaiskuljettajien vertailu on hänen mukaansa vaikeaa.

- Suomalaisia kuljettajia on vaikea laittaa paremmuusjärjestykseen, koska aikakaudet ja autot ovat olleet vähän erilaisia. Keke voitti tasaisuutensa ansiosta mestaruuden Cosworthilla ilman turboa. Toki Häkkisen kaksi maailmanmestaruutta ovat olleet mahtava suoritus, kun ajatellaan mitä hänelle tapahtui ennen sitä. Vaikean onnettomuuden jälkeen nousu mestariksi nostaa hänen arvostuksensa korkealle. Jos valita pitää, päädyn kyllä Häkkiseen.

Into piukassa uuteen kauteen

Viikonloppuna Melbournesta alkava F1-kausi on suomalaisittain kiinnostava, kun kaksi vuotta radoilta pois ollut Kimi Räikkönen on taas lähtöruudukossa.

- Kieltämättä kiinnostus pikkuisen hiipui ja jännitys väheni, kun Kimi oli poissa. Aina tulee kuitenkin joku henkilö, jota alkaa seurata ja kannustaa. Minulla se oli parin kauden ajan Vettel, toivoin hänelle mestaruutta. Ja olihan se ensimmäinen Vettelin mestaruusvuosi tiukka ja homma muistaakseni ratkesi vasta viimeisessä kisassa, sanoo Marko Kangas.

Räikkösen menestyksen suhteen kokkolalaisfani on maltillinen. Sijoituksia Kangas ei lähde veikkaamaan.

- Jo pelkästään Kimin paluu lisää mielenkiintoa. Talven testit osoittivat, että hänellä on edelleen nopeus tallessa. Lisäksi Lotus paljastui suhteellisen nopeaksi ja luotettavaksi autoksi. Ennen kaikkea toivon Lotuksen pysyvän kehityksen mukana, sillä isot tallit tekevät töitä koko ajan saadakseen autonsa paremmaksi ja nopeammaksi.

Kerran Marko Kangas on ollut myös paikanpäällä formuloita seuraamassa, kun hän sai vaimoltaan F1.matkan lahjaksi Kimi Räikkösen mestaruuskaudella 2007.

- Se oli mielettömän hieno reissu! Sain toteuttaa pitkäaikaisen haaveeni ja pääsin katsomaan F1-kisaa. Ja onhan Sepangin rata aivan mahtava paikka ja puitteet upeat. Lämmintä oli 38 astetta ja sai katsoa kisoja - voiko sitä enempää toivoa?

Autourheilua isältä pojille

Marko Kangas sanoo olleensa kiinnostunut autourheilusta pikkupojasta lähtien. Harrastus ei olekaan jäänyt pelkästään kasomiseksi vaan tälläkin hetkellä hän ajaa jokamiesluokan kisoja ja toimii ralleissa kartanlukijana. Myös Kankaan pojat ovat mukana jokkis-kisoissa.

- Kun sain ajokortin, aloin itsekin harrastaa jokamiesluokkaa. Pikku hiljaa siirryin rallinkin puolelle kartanlukijaksi. Tosin kokeilin vähän ajaa sprinttiä, mutta totesin kartturin hommien sujuvan paremmin!

Lähteet: Yle Keski-Pohjanmaa