1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Teksti-TV Perämeri

Turvevero nostaa kaukolämmön hintaa

Turpeen verotuksen kiristäminen nostaa kaukolämmön hintaa. Hinnankororotuksen suuruus ei ole selvillä, sillä vielä ei ole selvyyttä turpeen ja muiden polttoaineiden verokohtelusta ensi vuonna.

Kuva: Yle / Kimmo Hiltula

Tällä hetkellä turpeen vero on 1,9 euroa megawattituntia kohden ja jo edellisen hallituksen päätöksen mukaisesti verotus nousee vuodenvaihteessa vähintään eurolla per megawattitunti. Tulevien vuosien aikana turpeen veroa nostetaan pykälittäin.

- Jos turpeen vero nousee 1,9 eurosta megawattitunnilla 2,9 euroon, niin suoraan kaukolämmön hintaan siirrettynä se tarkoittaa noin prosentin nousua, laskee Kemin Energian lämpöosaston päällikkö Jani Peurasaari.

Nyt on esillä ollut mahdollisuus, että valtio turvevero kiristäisi suunniteltua nopeammin jopa niiin, että megawattitunnin vero voisi olla viiden euron tuntumassa.

- Tuolloin ovat vaikutukset selvästi suuremmat, toteaa Peurasaari.

- Vuonna 2011 kuin turveveron noston yhteydessä myös öljyn ja sähkön verotus nousi. Jos valtio nyt kiristää taas noita veroja, nousee myös kaukolämmön hintakin enemmän, hän muistuttaa.

Esimerkiksi Kemin Energian Karjalahdella oleva lämpölaitos joutuu käyttämään prosessissaan vähintään noin 30 prosenttia turvetta.