1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lehtipuhaltimet

Lehtipuhallinta ei saa käyttää hiekan poistoon

Huoltofirmat rikkovat ympäristöviranomaisten määräyksiä ja käyttävät lehtipuhaltimia hiekan poistamiseksi kaduilta ja pihoilta. Esimerkiksi Turussa asia nousee esiin joka kevät, vaikka ympäristöviranomaiset ovat kieltäneet lehtipuhaltimien ja muiden käsikäyttöisten pölyä levittävien laitteiden käytön hiekan poistossa jo vuosia sitten.

lehtipuhaltimet

Ympäristöinsinööri Helena Pekkala Turun ympäristönsuojelutoimistosta ihmettelee jokakeväistä äänekästä pörinää kaupungin kaduilla. Vaikka kaupunki on kieltänyt huoltoyhtiötä käyttämästä lehtipuhaltimia hiekan poistossa, määräyksestä ei piitata. Samanlainen kielto on annettu myös monissa muissa kaupungeissa.

- Ympäristönsuojelumääräykset yksiselitteisesti kieltävät lehtipuhaltimen käytön hiekan poistossa. Kyllä näistä on huoltofirmoja muistutettu melkein joka vuosi, ja kyllä aina jossain yhteydessä tähän törmää. Ihmettelen, jos on ihan tietämättömyydestä kysymys, sanoo ympäristöinsinööri Helena Pekkala.

Katuhiekan poistossa tarvitaan vettä

Lehtipuhaltimien käyttö on kielletty, koska ne nostavat katupölyn ilmaan ihmisten hengitettäväksi. Helena Pekkalan mukaan katuhiekkaa poistettaessa pitäisi käyttää aina vettä. Kaupunkilaiset ovat valittaneet ympäristötoimistoon myös siitä, että lehtipuhaltimet ovat alkaneet pöristä keväisin myös hyvin varhaan aamulla, jopa ennen kuutta. Pekkalan mukaan sekin on kiellettyä.

- Lehtipuhallinta saa käyttää syksylläkin lehtien poistoon aikaisintaan kello seitsemän aamulla, sanoo ympäristöinsinööri Helena Pekkala.

Ympäristönsuojelutoimistolla ei ole kuitenkaan resursseja lähteä metsästämään lehtipuhaltajia.

- Kenttävalvonta painottuu siihen, että saamme yleisöltä yhteydenottoja ja sitten pyrimme selvittämään, mikä huoltofirma määräyksiä rikkoo. Yksittäisten lehtipuhaltajien kimppuun emme käy, sanoo Helena Pekkala.

Kiellettyjä lehtipuhaltimia käyttäville firmoille annetaan huomautus.

Lähteet: Yle Turku

Lue seuraavaksi