1. yle.fi
  2. Uutiset

Latukone paljasti näädän ruokavaraston

Haapavetinen mies teki maaliskuisella moottorikelkkalenkillään vuodenaikaan nähden harvinaisen linnunmunahavainnon. Koska lintujen pesintä ei vielä tämän vuoden osalta ole alkanut, epäilee lintuasiantuntija löydöstä näädän ruokakätköksi.

Hiihtolatukone
Näädän jäljet hangella.
Näädän jäljet hangella.Yle / Timo Ikonen

Yöllisen lumituiskun jäljiltä löytyi neljä linnunmunaa puoliksi lumeen hautatutuneena keskeltä hiihtolatua, noin sadan metrin päästä järven rannasta. Neljästä munasta kolmen kuori oli rikki. Löydön tehnyt Matti Heiska epäili kyseessä olleen korpin munia.

Oulu Radion luontohetkessä vieraillut asiantuntija Risto Tornberg arvelee löydettyjä munia näädän ruokavarastoksi, jonka latukone toi sattumalta esiin.

- Todennäköisimmin kysymyksessä on näädän munakätkö. Kätkön munat näätä on todennäköisesti varastanut läheisen järven rannalla olleesta linnun pesästä, Risto Tornberg arvioi.

Näätä ei ole nirso ruoan suhteen

- Näädät ovat kovia ryöstämään pesiä ja sitten piilottamaan ryöstämiään munia. Näätä ei myöskään kaihda pilaantuneitakaan munia. Ihminen kuolisi noita syödessään, mutta näätäeläimiä tämä ei haittaa, Tornberg kertoo.

Munavaras on mahdollisesti unohtanut piilottamansa ravinnon, jonka latukone sittemmin paljasti lumen alta. Toisaalta talvi on myös voinut koitua ahneen varkaan kohtaloksi.

Lähteet: Yle Oulu / Tommi Forsman

Lue seuraavaksi