1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tv:n tuijotus ei tuhoa silmiä

Television katselu läheltä ei tuhoa näköä, mutta saattaa olla merkki likitaitteisuudesta. Silmien väsymisen välttämiseksi on tärkeää, että katseluetäisyys ja mahdolliset silmälasit ovat kunnossa.

Kotimaan uutiset
Teräväpiirtotelevisio
Jos haluaa katsoa lähetystä teräväpiirtona, tarvitaan teräväpiirtotelevisio. Ylen kanavajakelun uudistuksessa voi jatkaa katselua myös vanhalla laitteella halutessaan.Yle

Lapset seuraavat lastenohjelmia usein hyvin läheltä televisiota. Vanhemmat ovat kautta televisioaikojen käskeneet lapsiaan kauemmas televisiosta, jotta silmät eivät vaurioituisi.

Väittämä on Silmälääkäri yhdistyksen puheenjohtajan Tero Kivelän mukaan vanhentunut. Huoli etäisyydestä on saattanut perustua ensimmäisistä televisioista tulevaan säteilyyn, mutta silmien terveyden kannalta vaaraa ei ole ollut vuosikymmeniin.

- Lasten siirtyminen television eteen saattaa olla merkki likitaitteisuudesta ja silmien tarkastuksen tarpeesta, Kivelä muistuttaa.

Sohvaa sijoitettaessa sopivaksi katseluetäisyydeksi on määritetty metri jokaista kymmentä tuumaa kohti. Tämä arvio perustuu puhtaasti katselumukavuuteen.

- Pyritään siihen, että katselualue lue mahdollisimman luonnonmukaisen katseluelämyksen.

3D vaatii silmien yhteistyötä

Nykyajan katselumahdollisuuksia kuten 3D-ominaisuus edellyttää, että kumpikin silmä pystyy katsomaan samaan aikaan ja tekemään yhteistyötä hahmottaakseen kolmiulotteisen vaikutelman.

- Karsastus eli silmien yhteistoiminnan häiriö on varsin yleinen: asteesta riippuen se on joka 20-10 suomalaisella. Jos silmien yhteistoiminta on heikkoa, saattaa 3D aiheuttaa silmän väsymisoireita ja joskus kahtena näkemistäkin. Se ei ole vaarallista, mutta vaatii silmien lepuuttamista ja voi estää tämäntyyppisten esitysten katsomisen kokonaan, Kivelä kertoo.

Nykyään ruutuja tuijotellaan vähän väliä, esimerkiksi televisiota, puhelinta ja tietokonetta. Silmät eivät kuitenkaan vaurioidu ruutujen tuijottamisesta.

- Nimenomaan silmien väsymisen ja työviihtyvyyden takia on tärkeää, että lasit on sovitettu juuri oikealle työetäisyydelle, riippumatta siitä onko kyseessä kuvaruutu tai muu tarkkaa näköä vaativa kohde. Siitä riippuu kuinka kauan työtä jaksaa tehdä.

Lähteet: Yle Lahti

Lue seuraavaksi