Minne katosivat Pyhäjärven muikut?

Arvokalat ovat kadonneet kalastajien mukaan Säkylän Pyhäjärvestä. Esimerkiksi tämän talven muikkusaalista on arvioitu huonoimmaksi ikinä. Kalastaja Markku Lehtisen mukaan järven vedenlaatu on heikentynyt huolestuttavasti. Hänen mukaansa syyksi epäillään Virttaankankaan tekopohjavesihanketta.

Teksti-TV Satakunta
Muikunkalastusta Pyhäjärvellä.
Jari Pelkonen / Yle

- Kokemäenjoen vettä imeytetään maaperään Turun vedenottohankkeessa tuolla Porsaanharjulla ja huhujen mukaan vedet eivät enää tahdo imeytyä, sillä metsät ovat täynnä vettä. Kun Pyhäjärvi on pohjavesijärvi, niin joko ne sen pohjaveden kerkesivät tahrimaan niin, että tämä jää sameaksi tämä vesi, Lehtinen pohtii.

Lehtisen mukaan näkösyvyys järvellä on ollut tähän aikaan vuodesta aiemmin 5-6 metriä, mutta tänä vuonna näkyvyyttä on korkeintaan 2 metriä. Syyksi epäiltiin aluksi tapaninpäivän myrskyä, mutta Lehtosen mukaan myrskyn jäljiltä veden olisi jo pitänyt selkeytyä. Tilanne näyttääkin nyt hyvin huolestuttavalta.

- Romukalat viihtyvät sakeassa vedessä, mutta arvokalat häipyvät ja kuolevat pois. Kaverit jotka ovat olleet ikänsä järvellä, niin eivät ole ikinä kokeneet näin huonoa nuottatalvea muikun suhteen. Talven kokonaissaaliista ei 10 prosenttia tule täyteen muikkua. Eikä oikein muitakaan arvokaloja.

Lehtisen mukaan muikun katoamisen pelätään uhkaavan koko kalastajien ammattikuntaa Pyhäjärvellä.

Lähteet: Yle Satakunta