1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Teksti-TV Kymenlaakso

Uuden Insinööriliiton kuohunta huomattu Kaakkois-Suomessakin

Uuden insinöörijärjestön perustaminen saa vain vähän ymmärrystä Kaakkois-Suomen aluejärjestöiltä. Insinöörit eivät ole kaikkein parhaimpia ihmisten johtajia, arvioi yksi liiton jäsen.

Teksti-TV Kymenlaakso

Perjantaina ilmestynyt Tekniikka & Talous -lehti kertoi, että osa Uuden Insinööriliiton aluejärjestöistä suunnittelee kilpailevan järjestön perustamista vastalauseena puheenjohtaja Pertti Porokarin toiminnalle. Uuden järjestön olisi tarkoitus olla lopulta maan ainoa insinöörien edunvalvontajärjestö.

Lehden mukaan tyytymättömyyttä on aiheuttanut varsinkin liiton henkilöstöpolitiikka. Kokeneita työntekijöitä on lähtenyt pois ja kriittisiä näkemyksiä esittäneitä henkilöitä olisi savustettu ulos. Puheenjohtaja Porokari valittiin jatkokaudelle viime syksynä niukalla enemmistöllä.

Uudelle insinöörijärjestölle vain vähän tukea

Kilpailevan insinöörien ammattijärjestön perustaminen Uuden Insinööriliiton rinnalle ei saa kannatusta Kaakkois-Suomesta. Asia tuli lähes kaikille aluejärjestöjen puheenjohtajille yllätyksenä, ja he lukivat siitä vasta Tekniikka & Talous -lehdestä.

Lappeenrannan Insinöörit ry:n puheenjohtaja Reijo Mustonen kertoo, että heidän yhdistykseensä on oltu yhteydessä uuden järjestön perustamisesta. Asiaa on käsitelty, eikä sitä ole ainakaan tyrmätty.

- En ole yllättynyt, että uutta järjestöä ollaan puuhaamassa. Omaa ääntä on ollut vaikea saada liitossa kuulumaan, Mustonen sanoo.

Pohjois-Kymen Insinöörien puheenjohtaja Hannu Suojalehto ei innostu uuden insinöörijärjestön perustamisesta. Suojalehto tunnustautuu puheenjohtaja Porokarin kannattajaksi.

Imatran Insinöörien puheenjohtaja Pauli Vanhala on sitä mieltä, että liiton tulisi keskittyä jäsentensä asioihin, eikä tarvetta uudelle järjestölle ole. Hän myöntää Uuden Insinööriliiton olleen kovassa myllerryksessä vuosien ajan.

"Insinöörit johtavat helposti resursseja, ei ihmisiä"

Ala-Kymen Insinöörien puheenjohtaja Mirja Virtanen sanoo, että muutosta nykytilanteeseen pitäisi hakea nykyisestä organisaatiosta. Uuden Insinööriliiton toiminnassa riittää hänen mielestään parannettavaa.

- Tuntuu, että liittoa ollaan nyt viemässä hyvin pitkälti edunvalvontajärjestöksi, joka ei välttämättä aja kaikkien jäsenten etua. Toisaalta on nähtävissä Helsinki-keskeisyyttä, joka närästää täällä maakunnissa. Päätökset tehdään Helsingissä ja ilmoitetaan vain maakuntiin miten tehdään, Virtanen sanoo.

Puheenjohtaja Pertti Porokarin persoonaan Virtanen ei halua ottaa suoraan kantaa. Yleisesti hän viittaa tutkimukseen, jonka mukaan insinöörit ovat Suomen huonoimpia johtajia.

- Meillä insinööreillä on vähän ikävä tapa ajatella asioita vain teknisesti. Helposti nähdään, että johdetaan vain resursseja eikä ihmisiä, Virtanen pohtii.

Uusi Insinööriliitto syntyi vuonna 2006, kun Insinööriliitto ja Kuntien Tekniset yhdistyivät Uusi Insinööriliitto on Akavan kolmanneksi suurin jäsenjärjestö.

Lähteet: Yle Kymenlaakso / Valtteri Kykkänen

Lue seuraavaksi