1. yle.fi
  2. Uutiset

Adultan rikostutkinta loppusuoralla

Keskusrikospoliisi on saanut entisen aikuiskoulutuskeskus Adultan johtohenkilöiden rikostutkinnan lähes valmiiksi. Viittä johtohenkilöä on kuultu epäiltynä törkeästä avustuspetoksesta. Lisäksi kymmentä Adultan alihankintayritysten edustajaa epäillään osallisuudesta törkeään avustuspetokseen.

Kotimaan uutiset
Adultan toimipiste Pasilassa Helsingissä
Yksi Adultan toimipisteistä sijaitsi Helsingissä Pasilassa.Mikko Kuusisalo / YLE

Tutkinnassa on selvitetty, ovatko Adultan työntekijät laskuttaneet opetus- ja kulttuuriministeriötä oppisopimuskoulutuksesta, joka ei täytä sille asetettuja kriteerejä.

Adulta ilmoitti opiskelijoita perusteetta perustutkinto-opiskelijoiksi korkeamman avustusmäärän saamiseksi. Muun muassa liiketalouden peruskoulutuksen oppisopimuskoulutukseen ilmoitettiin opiskelijoita, joilla on jo korkeakoulututkinto liiketalouden alalta. Adultalta peritään takaisin 29 miljoonaa euroa perusteettomia tukia.

Tutkintapyynnön asiasta teki opetusministeriö keväällä 2010, kun ministeriö oli havainnut Adultan rikkoneen oppisopimuskoulutusta koskevia säännöksiä.

Poliisi on kuullut myös kymmentä Adultan alihankintayritysten edustajaa osallisuudesta törkeään avustuspetokseen.

Tutkinnassa on ilmennyt eräiden alihankintayritysten myyneen yrityksille ja kunnille johtaja- ja työpaikkakoulutusta, joka on laskutettu opetus- ja kulttuuriministeriöltä liiketalouden peruskoulutuksena.

Juttu etenee syyteharkintaan kevään aikana. Keski-Uudellamaalla toiminut Adulta asetettiin konkurssiin keväällä 2010.

Lähteet: Yle Helsinki

Lue seuraavaksi