1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Tutkijat: Neutriinot eivät liikukaan valoa nopeammin

Eurooppalaiset tutkijat ilmoittivat perjantaina mitanneensa neutriinojen nopeutta ja tulleensa tulokseen, että neutriinot eivät kuljekaan valoa nopeammin, kuten toinen tutkijaryhmä totesi aiemmin. Viime vuonna julkaistut tutkimustulokset, joiden mukaan atomia pienemmät partikkelit, neutriinot, liikkuisivat valoa nopeammin, herättivät suurta epäuskoa tutkijoiden keskuudessa.

OPERA-kokeeseen osallistuneet tutkijat ilmoittivat syyskuussa todenneensa, että heidän tekemässään kokeessa neutriionot liikkuvat valoa nopeammin. Mikäli koe olisi pitänyt paikkansa, se olisi kumonnut fyysikko Albert Einsteinin suhteellisuusteorian, johon moderni fysiikka pitkälti perustuu. Suhteellisuusteorian mukaan valon fotoneilla on suurin mahdollinen nopeus.

Nobel-palkittu fyysikko Carlo Rubbia sanoi, että hänen ICARUS -tutkijatiiminsä teki samanlaisen kokeen kuin toinen tutkijaryhmä syyskuussa, ja lähettivät neutriinoja tuottavan säteen Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskuksesta Cernistä satojen kilometrien päässä Italiassa sijaitsevaan laboratorioon ja havainnoivat liikkuvia neutriinoja.

- Kyseessä on täysin selkeä koe. Tulokset ovat vakuuttavia ja todistavat, että OPERA-kokeessa oli jotain vialla, Rubbia sanoi.

OPERA-kokeen tulokset joutuivat suurennuslasin alle viime kuussa kun tutkijat ilmoittivat löytäneensä teknisen vian, joka on voinut vaikuttaa kokeen mullistavaan tulokseen.