Blogikirjoittelusta tutkintapyyntö poliisille

Virkamiehiä arvostelevat blogikirjoittelut ovat poikineet tutkintapyynnön poliisille Uudessakaupungissa. Kahden valtuutetun kirjoittelun on koettu olevan jatkuvaa häirintää ja epäasiallista kohtelua. Kaupunginhallitus päätti viedä asian poliisin selvitettäväksi. Tilanne on kaupungin poliittisessa historiassa harvinainen.

Juha Aaltosen ja Jari Valkonsen kirjoittelusta tehdään tutkintapyyntö. Kuva: Yle / Tiia Suorsa

Uudenkaupungin kaupunginhallitus päätti maanantaina äänin 6-3 tehdä työpaikkakiusaamiseksikin sanotusta kirjoittelusta tutkintapyynnön poliisille. Sen lisäksi päätöksessä kielletään jatkamasta häirintää ja epäasiallista kohtelua. Uudenkaupungin kaupunginvaltuuston sitoutumattomat valtuutetut Jari Valkonen ja Juha Aaltonen eivät omien sanojensa mukaan ole tehneet muuta, kuin olleet eri mieltä asioista.

-Tässä on kysymys lähinnä sanavapaudesta. Me olemme käytäneet mielipiteen vapautta, mitä määrätyt tahot eivät hyväksy, Valkonen toteaa.

Sekä Aaltonen, että Valkonen kiistävät, että blogikirjoituksissa olisi menty törkeyksiin tai häirintään.

Keskustelut jäivät puolitiehen

Uusikaupunki on ottanut aikaisemmin yhteyttä aluehallintovirastoon pari kertaa. Avi ei ottanut asiaa hoitaakseen, vaan totesi, ettei kyseessä ole työrikos. Se myös kehotti kaupunkia omiin toimiin. Kaupunki järjesti pari yhteistä tapaamista, mutta Valkonen ja Aaltonen eivät saapuneet paikalle. He eivät ole tyytyväisiä miten kaupunki asian hoiti. Lisäksi heidän mielestään heidän asemansa olisi ollut neuvotteluissa epäselvä.

- Olisimme siinä tunnustaneet heidän väitteensä, että olemme kiusanneet, häirinneet ja ties mitä tehty, Aaltonen toteaa.

Lisäksi heidän mielestään on epäselvää miten tässä tapauksessa esimies-alainen työsuhde toimii kun kyseessä on valtuutettu ja virkamies.

- Emme ole mielestämme työsuhteessa kaupunkiin, koska meillä ei ole työsopimusta. Mistä meistä siis syytetään, Aaltonen ihmettelee.

Molemmat miehet ovat kuitenkin vielä valmiita neuvotteluun, tietyin ehdoin ja ulkopuolisen selvittäjän kanssa. Blogikirjoittelu miesten mukaan kuitenkin jatkuu. Heidän mukaansa mahdolliset virheet voi korjata blogiin, jossa kommentointi on vapaata.

Tilanne halutaan poikki

Häirintä on kaupungin mukaan jatkunut parin vuoden ajan. Kirjoittelun on katsottu vaikuttaneen kaupunginjohtajan, opetus- ja kulttuuritoimenjohtajan ja Kalannin koulun rehtorin työhön ja työssä jaksamiseen. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Heikka Walan mukaan heille ei enää jäänyt muuta mahdollisuutta kuin tutkintapyyntö.

- Olemme yrittäneet selvitellä asiaa läpi monella tavalla. Katsoimme ettei keskustelu enää auta. Tällä haetaan ratkaisua, että kirjoittelu loppuisi ja saisimme työrauhan.

Wala ei lähde yksilöimään mitä kirjoittelu on ollut, mutta hänestä se on ylittänyt kaikki hyvän maun rajat. Kritiikkiä saa hänen mukaansa toki esittää, mutta nyt kyse on muusta. Walan mukaan hän on nähnyt miten kirjoittelu on vaikuttanut sen kohteena oleviin ihmisiin. Lisäksi siitä on ollut hänen mukaansa haittaa kaupungin toiminnalle.

- Tässä ei ole kysymys herkkähipiäisyydestä. Kyllä jossakin täytyy olla korrektiuden raja.

Walan mukaan hän ei ole kohdannut vastaavaa 70 -luvulla alkaneen uransa aikana Uudenkaupungin politiikassa.

- Jos tämä on politiikan uutta keskustelua, se ei mielestäni kuulu politiikkaan