Norjalaisen sotilaskoneen osia kenties löydetty

Torstaina Ruotsin yllä kadonneesta norjalaisesta sotilaskoneesta on saatettu saada uusia havaintoja. Etsintöihin osallistunut norjalainen valvontakone on ilmoittanut nähneensä mahdollisia koneen osia Kebnekaise-tunturin läheisellä tasangolla, johon koneen arvellaan pudonneen.

Ulkomaat
Norjalainen Sea King pelastushelikopteri etsii kadonnutta kuiljetuskonetta Ruotsin Kebnekaisen alueella
Norjalainen Sea King pelastushelikopteri etsii kadonnutta kuiljetuskonetta Ruotsin Kebnekaisen alueellaEPA

Valvontakone on erottanut maassa jotain oranssia. Tämän jälkeen ruotsalainen maapartio löysi lähistöltä harmaaksi maalattuja metallinkappaleita ja jotain, joka muistutti istuimen verhoilua. Ruotsin pelastusviranomaisten mukaan osat näyttäisivät olevan koneesta, mutta täyttä varmuutta siitä ei ole.

Etsintäoperaatiota on vaikeuttanut erittäin huono sää. Ruotsin korkeimman vuoren, Kebnekaissen, alueella on erittäin tuuliset sääolot. Myös lumisade vaikeuttaa etsintöjä, ja helikoptereilla on ollut vaikeuksia päästä ilmaan.

Maastoon on lähetetty etsintäpartioita, jotka liikkuvat tela-ajoneuvoilla ja lumikelkoilla. Näkyvyyden kerrotaan kuitenkin olevan alueella sankan lumisateen vuoksi enintään viisi metriä. Lisähuolta on aiheuttanut lumivyöryvaara.

Hercules C 130 -kuljetuskoneessa on hätälähetin, jonka pitäisi käynnistyä automaattisesti maahansyöksyn yhteydessä. Kebnekaisen alueelta ei kuitenkaan ole vastaanotettu hätäsignaalia, vaikka niin ehdittiin jo torstai-iltana kertoa.

- Saimme ensin tietoja hätäsignaalista, mutta alueelta josta signaalin sanottiin tulevan ei löytynyt mitään, kertoi pelastustöitä paikallisesti johtava Hans Stenmark Ruotsiin radiolle.

Norjan Evenesistä lähteneen koneen oli torstaina määrä hakea kalustoa ja sotilaita Ruotsista Kiirunan lentokentältä. Yhteys koneeseen menetettiin torstaina iltapäivällä. Kone oli viimeisen kerran yhteydessä lennonjohtoon klo 14.43 Ruotsin aikaa, eikä norjalaismiehistö tuolloin kertonut mistään ongelmista. Kone oli tuolloin noin 80 kilometriä länteen Kiirunasta.

Kadonnut kone osallistui parhaillaan käynnissä olevaan Cold response -sotaharjoitukseen. Harjoituksessa on mukana yhteensä noin 16 000 sotilasta. Mukana on sekä Nato-maita että Naton rauhankumppanuusmaita, kuten Suomi.

Lähteet: Yle Uutiset