Norjalaisen sotilaskoneen etsintä jatkuu

Torstaina Ruotsin yllä kadonneen norjalaisen sotilaskoneen etsintä jatkuu Kebnekaise-tunturin alueella tänään. Ruotsin lento- ja meripelastuskeskus kertoi lauantaina aamulla, että 100 sotilasta ja 20 tunturipelastajaa on valmiina etsintöihin. Helikopterit ja norjalainen kone lähtivät kohti aluetta aamulla.

Ulkomaat
Norjalainen Sea King pelastushelikopteri etsii kadonnutta kuiljetuskonetta Ruotsin Kebnekaisen alueella
Norjalainen Sea King pelastushelikopteri etsii kadonnutta kuiljetuskonetta Ruotsin Kebnekaisen alueellaEPA

Etsintöihin osallistunut norjalainen valvontakone ilmoitti perjantaina nähneensä mahdollisia koneen osia Kebnekaise-tunturin läheisellä tasangolla, johon koneen arvellaan pudonneen.

Yöllä etsintöjä vaikeutti huono sää. Ruotsalaislehtien mukaan viimeinen helikopteri kutsuttiin takaisin puolenyön jälkeen.

- Siellä oli yksinkertaisesti mahdotonta nähdä mitään, kertoi Ruotsin lento- ja meripelastuskeskuksen tiedottaja Tobias Nicander uutistoimisto TT:lle.

Yksi lentäjistä on kertonut, että sää on nyt hieman parempi. Aftonbladetin mukaan lumivyöryjen vaara on kuitenkin suuri.

Valvontakone oli perjantaina erottanut maassa jotain oranssia. Tämän jälkeen ruotsalainen maapartio löysi lähistöltä harmaaksi maalattuja metallinkappaleita ja jotain, joka muistutti istuimen verhoilua. Ruotsin pelastusviranomaisten mukaan osat näyttäisivät olevan koneesta, mutta täyttä varmuutta siitä ei ole.

Huono sää vaikeuttanut

Ruotsin korkeimman vuoren, Kebnekaissen, alueella on erittäin tuuliset sääolot. Myös lumisade on vaikeuttanut etsintöjä ja helikoptereilla on ollut vaikeuksia nousta ilmaan.

Norjan Evenesistä lähteneen koneen oli torstaina määrä hakea kalustoa ja sotilaita Ruotsista Kiirunan lentokentältä. Yhteys koneeseen menetettiin torstaina iltapäivällä. Kone oli viimeisen kerran yhteydessä lennonjohtoon klo 14.43 Ruotsin aikaa, eikä norjalaismiehistö tuolloin kertonut mistään ongelmista. Kone oli tuolloin noin 80 kilometriä länteen Kiirunasta.

Kadonnut kone osallistui parhaillaan käynnissä olevaan Cold response -sotaharjoitukseen. Harjoituksessa on mukana yhteensä noin 16 000 sotilasta. Mukana on sekä Nato-maita että Naton rauhankumppanuusmaita, kuten Suomi.

Lähteet: Yle Uutiset