Valko-Venäjä teloitti kuolemantuomitun vastalauseista välittämättä

Viime huhtikuussa Valko-Venäjän pääkaupungissa Minskissä tehdystä metropommi-iskusta tuomittu Vladislav Kovaljov on tämän sisaren mukaan teloitettu.

Ulkomaat
Vladislav Kovaljov kalterien takana
EVN

EU:n ulkopoliittinen edustaja Catherine Ashton vetosi perjantaina Valko-Venäjään, jotta se ei panisi Kovaljov ja samasta pommi-iskusta tuomitun Dmitri Konovalovin kuolemantuomioita toimeen. Marraskuussa Euroopan Neuvosto pyysi kuolemantuomioiden kumoamista.

Ihmisoikeusjärjestö Viasna kertoo Kovaljovin sisaren saaneen Valko-Venäjän korkeimmalta oikeudelta kirjeen, jossa kerrotaan teloituksesta.

Presidentti Aljaksandr Lukashenka hylkäsi keskiviikkona Vladislav Kovaljovin ja samasta iskusta kuolemantuomion saaneen Dmitri Konovalovin armahdusanomukset. Konovalov sai kuolemantuomion terrorismista ja Kovaljov siitä, ettei hän kertonut Konovalovin suunnitelmasta viranomaisille.

Viime huhtikuussa Minskin metroon tehdyssä iskussa kuoli 15 ja haavoittui satoja ihmisiä. Tekijöillä ei iskun tutkijoiden mukaan ollut poliittista motiivia, vaan heitä ajoi viha ihmiskuntaa kohtaan. Miehet todettiin syyllisiksi myös kahteen aiempaan pommi-iskuun. Ne eivät vaatineet ihmishenkiä, mutta yli sata ihmistä haavoittui.

Valko-Venäjä on ainoa Euroopan maa, jossa yhä teloitetaan ihmisiä. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Valko-Venäjällä on teloitettu 20 viime vuoden aikana noin 400 ihmistä.

Lähteet: AFP, AP, Yle Uutiset