Hyppää sisältöön

Red Bullin isänä tunnettu thaimaalaismiljardööri kuollut

Energiajuomat maailmalle esitellyt thaimaalaismies on kuollut. Red Bull -energiajuomallaan miljardööriksi noussut Chaleo Yoovidhya kuoli Bangkokissa lauantaina, kertoo thaimaalaismedia. Hän oli yli 80-vuotias.

Chaleo Yoovidhya Kuva: EPA/KERIM OKTEN

Forbes-lehti listasi Chaleon maailman 205. rikkaimmaksi mieheksi tänä vuonna noin viiden miljardin dollarin omaisuudellaan. Forbesin mukaan Chaleo oli 80-vuotias, mutta useat Thaimaan tiedotusvälineet kertoivat lauantaina hänen olleen 88-vuotias.

Chaleo syntyi Thaimaan Pichitin maakunnassa kiinalaisisän ja thaimaalaisäidin perheeseen. Perhe myi hedelmiä ja ankkoja elääkseen. Kuollessaan Chaleo oli Thaimaan rikkain mies.

Energiajuomien isä aloitti pienellä farmasiatuotteita myyvällä yrityksellä 1960-luvulla. Vuosikymmentä myöhemmin hän kehitti energiajuoman prototyypin, jonka nimeksi hän antoi Krathing Daeng, mikä tarkoittaa punaista härkää (Red Bull).

Juomasta tuli suosittu koko maassa erityisesti rekkakuskien ja toimistotyöläisten keskuudessa, mutta se pysyi paikallisena salaisuutena siihen saakka kunnes Chaleo tapasi itävaltalaisen yrittäjän Dietrich Mateschitzin. Yhdessä he paransivat juoman reseptiä ja perustivat kansainvälisen Red Bull -merkin 1987.

Red Bullia myydään nykyisin miljardeja tölkkejä vuosittain maailmanlaajuisesti.

Chaleo oli naimisissa ja viiden lapsen isä.