Jungner: Puolustusvoimauudistus uuteen käsittelyyn asiantuntijapohjalta

SDP:n puoluesihteeri Mikael Jungner vaatii puolustusvoimauudistuksen uudelleenkäsittelyä. Jungner arvioi puolustusministeri Stefan Wallinin (r.) toimineen väärin antaessaan poliittista ohjausta, jonka seurauksena Dragsvikin varuskunta päätettiin säilyttää. SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen ei suostunut sunnuntaina kommentoimaan tilannetta.

SDP:n puoluesihteeri Mikael Jungner . Kuva: Yle

Oppositiopuolueet perussuomalaiset ja keskusta ovat viime päivinä vaatineet puolustusministeri Wallinia tilille tämän myönnettyä vaikuttaneensa Dragsvikin varuskunnan säilyttämiseen puolustusvoimauudistuksen yhteydessä.

Nyt Wallinia ryöpytetään ensi kerran myös hallituspuolueiden riveistä, vaikka vasta lauantaina pääministeri Jyrki Katainen (kok.) antoi täyden tukensa Wallinille. SDP:n puoluesihteerin Mikael Jungnerin mielestä Wallin on tehnyt puolustusvoimauudistuksen yhteydessä menettelyvirheen puuttuessaan poliittisesti asian valmisteluun.

- Nyt tässä näyttää käyneen niin, että muuten oli asiantuntijoiden valmistelema esitys, mutta Wallin ja RKP ainoana puolueena lähti siihen vaikuttamaan poliittisesti, ja tämä ei ole oikein, Jungner sanoo Ylen ruotsinkielisten uutisten haastattelussa.

- Kun tehdään tällaisia vaikeita uudistuksia, niin kuin tämä puolustusvoimauudistus, niin silloin joko valmistellaan asia poliittisesti niin, että kaikki puolueet pääsevät vaikuttamaan päätöksentekoon tai sitten se viedään asiantuntijavetoisesti, jolloin asiantuntijat puolueettomasti pohtivat asiaa, Jungner katsoo.

Jungner odottaa, että puolustusvoimauudistus otettaisiin uudelleen esille hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisessa ministerivaliokunnassa Utvassa. Hän haluaa, että uudistus toteutettaisiin yksinomaan puolustusvoimien valmistelulähtökohdista ilman poliittista ohjausta.

- Tässä nyt on tapahtunut kömmähdys ja nyt se on syytä korjata. Minun mielestäni kaikkein luontevinta olisi, että tämä kokonaisuus katsottaisiin siinä valossa ja niiden ehdotusten ja näkökulmien puolelta, mitä asiantuntijoilla eli puolustusvoimilla oli, ilman että sitä siinä välissä mitenkään sensuroidaan, Jungner sanoo.

Jungner korostaa, että koko Dragsvik-asiassa on enemmänkin kyse väärän toimintatavan korjaamisesta kuin kielikysymyksestä.

- Pelaamalla ikään kuin kaksin kortein Wallin on kyllä tehnyt hallaa tälle kielikysymykselle. Näin ei vaan pitäisi toimia, Jungner arvostelee.

Wallin myönsi perjantaina Yle Uutisten haastattelussa vaikuttaneensa poliittisesti ruotsinkielistä varusmieskoulutusta antavan Dragsvikin varuskunnan säilymiseen puolustusvoimauudistuksen yhteydessä. Aiemmin puolustusministeri oli antanut roolistaan muunsuuntaisia lausuntoja.

Jungner kertoi mietteistään puolustusvoimauudistukseen liittyen ensimmäisenä sunnuntaina sanomalehti Ilkassa.