Norja suree lentoturman uhreja

Norjassa on järjestetty muistotilaisuus Ruotsissa sattuneen lento-onnettomuuden uhreille. Muistotilaisuus pidettiin Evenesin sotilastukikohdassa, josta onnettomuudessa tuhoutunut Hercules-kuljetuskone lähti torstaina kohti Ruotsin Kiirunaa. Viisi norjalaissotilasta kuoli, kun armeijan kuljetuslentokone putosi Pohjois-Ruotsin Kebnekaise-tunturilla.

Ulkomaat
Pappi puhuu. Pöydillä uhrien kuvat.
Muistotilaisuus pidettiin Evenesin sotilastukikohdassa.EVN

Kuningas Harald ja puolustusministeri Espen Barth Eide osallistuivat tilaisuuteen, jossa sytytettiin kynttilä kunkin menehtyneen muistoksi ja vietettiin minuutin hiljainen hetki. Tilaisuuden musiikista vastasi Pohjois-Norjan sotilassoittokunta, joka esitti muun muassa Stingin Fields of Goldin ja Eric Claptonin Tears in Heavenin.

Kuolleiden sotilaiden valokuvien edessä oli surunvalittelukirja, johon palvelustoverit kirjoittivat nimensä.

- Sotilasyksiköt ovat pieniä, ja kaikki sotilaat ovat läheisiä ystäviä. Tämä traaginen onnettomuus on vaikuttanut heihin kaikkiin voimakkaasti. Syvin suru on kuitenkin menehtyneiden läheisillä, ja ajatuksemme kohdistuvatkin etenkin heihin, sanoi tilaisuudessa puhunut vara-amiraali Haakon Bruun-Hanssen.

- Onnettomuus on meille edelleen arvoitus. Hercules-kuljetuskone on Norjan ilmavoimien turvallisin ja sen miehistö yksi kokeneimmista, Bruun-Hanssen sanoi.

Norjalaisen Aftenposten-lehden haastatteleman yliluutnantti Trond Sølnan mukaan Hercules-kuljetuskone lensi onnettomuushetkellä ilmeisesti ilman automaattiohjausta eli käsiohjauksella, ja tämä saattaa olla syynä turmaan. Mikäli kone olisi käyttänyt autopilottia, olisi turma Sølnan mukaan ehkä voitu välttää.

Lentosuunnitelman mukaan koneen oli määrä lentää sääolojen salliessa käsiohjauksella ja melko matalalla. Sølna kertoo sään vaihdelleen suuresti, ja olleen välillä erittäin hyvä. Onnettomuushetkellä sää oli ilmeisesti parempi kuin tähän saakka on luultu. Esimerkiksi turmakoneen jälkeen samaa reittiä lentänyt toinen norjalaislentokone pystyi käyttämään käsiohjausta.

Lähteet: Yle Uutiset