1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ihmisoikeusaktivisti Gauck valittiin Saksan presidentiksi

Entisen Itä-Saksan salaisen poliisin Stasin arkistoja tutkivaa virastoa aiemmin johtanut Joachim Gauck on valittu Saksan uudeksi liittopresidentiksi. 72-vuotias luterilainen pappi, DDR:n aikainen ihmisoikeusaktivisti Gauck korvaa presidentinvirasta lahjusskandaalin vuoksi eronneen Christian Wulffin.

Ulkomaat
Ihmiset jonottavat onnittelemaan kukkia kädessä pitävää Joachim Gauckia.
Joachim Gauck on valittu Saksan uudeksi liittopresidentiksi.Reuters TV

Gauck on ensimmäinen entisen DDR:n asukas Saksan liittopresidenttinä.

Presidentti valittiin 1 240-jäsenisen liittokokouksen äänestyksessä, jossa Gauck sai 991 ääntä. Liittokokouksen osallistujista puolet on liittopäiväedustajia ja puolet osavaltioiden poliittisten voimasuhteidensa mukaan nimeämiä valitsijamiehiä.

Gauckilla oli jo ennen liittokokousäänestystä kaikkien pääpuolueiden tuki, mutta hänellä oli silti kaksi vastaehdokasta. Vasemmistopuolue Linken ehdokas, 73-vuotias toimittaja Beate Klarsfeld sai hyväksytyistä äänistä 126. Äärioikeistolaisen Saksan kansallisdemokraattisen puolueen NPD:n ehdokas, 54-vuotias historiantutkija ja poliittinen neuvonantaja Olaf Rose joutui tyytymään kolmeen ääneen.

Gauck on kuvannut itseään "liberaalin vasemmiston konservatiiviksi". Saksan presidentillä ei ole poliittista valtaa, mutta hänen odotetaan toimivan kansaa yhdistävänä moraalisena esikuvana. Liittopresidentin virkakausi kestää viisi vuotta.

Lähteet: Reuters, AP, AFP

Lue seuraavaksi