1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Johtajien huippupalkkiot - syntistä ahneutta vai kohtuullisia korvauksia?

Uutisointi yritysjohtajien palkkioista on herättänyt viime päivinä runsaasti keskustelua ahneudesta ja kohtuullisuudesta. Yle Uutiset kysyi mielipidettä viime päivien ahneuskeskusteluun yhteiskunnallista muutosta työkseen seuraavilta tutkijoilta ja elinkeinoelämän edistäjältä.

professori Markku Kuisma Kuva: Yle

Helsingin yliopiston historian professori Markku Kuisma pitää talouteen pesiytynyttä ahneuden ihannointia vaarallisena. Keskustelu esimerkiksi huippujohtajien palkkiojärjestelmistä on hänen mielestään ihan tervetullutta. Kuisman mielestä nyt ei pidä kuitenkaan syyllistää ahneudesta yksittäisiä ihmisiä, vaan tarkastella ahneuden logiikkaa taloudessa laajemmin.

Tampereen yliopiston sosiaalipolitiikan professori Pertti Koistinen on viime aikoina luennoinut muun muassa finanssikriisin aiheuttaman taloudellisen taantuman yhteiskunnallisista syistä ja seurauksista. Hänen mielestään viime päivien uutiset huippujohtajien palkkioista osoittavat sen, miten taloudellinen eliitti on etääntynyt kansasta. Tämä on osa 20 vuoden kehitystä, jonka aikana tuloerot ovat kasvaneet.

Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtaja Matti Apunen toivoo, ettei ahneudesta tule yleishokemaa, jonka vuoksi unohdetaan pohtia isompia ja monimutkaisempia ajankohtaisia talouteen liittyviä kysymyksiä. Keskustelussa johtajien palkkioista hän näkee oikeitakin aineksia, kun arvostellaan esimerkiksi etujen ristiin jakamista. Hän kuitenkin muistuttaa, ettei tulosperusteisissa johtajien suuurissa palkkioissa ole mitään pahaa.

Katso haastattelut seuraavista linkeistä.

Kuisma: "Ahneus kulkee käsi kädessä muiden kuolemansyntien kanssa"

Koistinen: "Globaalisti toimivat johtajat eivät välitä pätkääkään kansallisesta edusta"

Apunen: "Kansainvälisissä liigoissa on kansainväliset palkat"