Autokauppiaat: Autoveromuutos tuskin tuntuu käytettyjen hinnoissa

Vaihtoautojen hinnoittelussa ei ole odotettavissa merkittäviä muutoksia kuun vaihteessa. Huhtikuun alun autoveromuutos nostaa lähes kaikkien uusien autojen hintoja. Veroista johtuvat hinnankorotukset ovat kuitenkin yleisimmissä uusissa automalleissa niin pieniä, että vaihtoautojen hintaan vaikuttaa enemmän myynnissä olevien käytettyjen määrä.

Kotimaa
Mies ja poika tutustumassa uuteen autoon.
Yle

Autoalan Keskusliitto kysyi vaihtoautojen hinnankehityksestä huhtikuun veromuutoksen jälkeen 116 autokauppiaalta ympäri maata. Kauppiaista yli 60 prosenttia ei uskonut vaihtoautojen hyvitys- tai myyntihintojen muuttuvan mihinkään.

- Eli ei tapahdu mitään hyppyä ylös eikä alaspäin, vahvistaa Autoalan Keskusliiton toimitusjohtaja Pekka Rissa.

Autohallit ovat tänä keväänä hyviä vaihtoautoja pullollaan. Syynä on, että uusia autoja luovutetaan seuraavien viikkojen aikana runsaasti. Helmikuussa rekisteröitiin 14 prosenttia enemmän autoja kuin vuosi sitten.

Automyynnin alkuvuoden verorallista ei kuitenkaan tullut ihan niin vauhdikasta kuin ala odotti. Epävarmat ajat pitivät myyntimäärät vielä kaukana huippuvuosista.

- Murhe olisi se, jos käytetyn auton kauppa menisi väärään suuntaan. Autokauppahan perustuu siihen, että kun uusia myydään ja vaihtoautoja tulee sisään, niin vaihtoautovaraston pitää kiertää. Silloin voidaan saada aikaiseksi hintakilpailua, josta kuluttaja hyötyy. Hyvityshinnoissa autoliikkeet pelaavat silloin oikealla lailla, Rissa sanoo.

Autoala arvioi, että käytettyjen hyvityshinnoissa pettymyksen kokevat lähiaikoina ne, joilla on isomoottorinen ja runsaasti hiilidioksidia tuottava auto.

- Käytetyn auton kauppa elää kysynnän ja tarjonnan mukaan. Jos kysyntä ohjautuu tulevaisuudessa tämän hiilidioksidiohjauksen takia pienempimoottorisiin, niin silloin niiden hintataso tulee laskemaan, Pekka Rissa toteaa.

Lähteet: Yle Uutiset / Marcus Ziemann