1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Taiteilijan arkistossa sydämenlyönnistä tulee ikuinen

Ihmisten sydänääniä kerätään arkistoksi osana nykytaideteosta. Suomessa parhaillaan vierailevaan taiteilija Christian Boltanskin Sydänarkisto-teokseen on tallennettu kymmenientuhansien ihmisten sydämenlyönnit ympäri maailmaa.

Christian Boltanskin Sydänarkiston (The Heart Archive) tallennustila Rikhardinkadun kirjastossa Helsingissä. Kuva: Kai Widell

Rikhardinkadun kirjaston toisessa kerroksessa Helsingissä on valkoinen, äänieristetty koppi, jonka seinässä loistaa punainen vuoronumero.

Kopin sisällä saa mikrofonilla varustetun stetoskoopin rintaansa ja kuulokkeet päähänsä. Sydänäänet kumisevat luureissa ja tallentuvat samalla arkistoon, joista taiteilija Christian Boltanski koostaa Sydänarkisto-teosta.

Boltanskin Sydänarkisto vierailee parhaillaan neljättä kertaa järjestettävä IHME-nykytaidefestivaalilla. Siihen voi osallistua maaliskuun ajan paitsi Helsingissä myös Vaasassa, Joensuussa ja Rovaniemelllä.

- Taiteilijaa kiehtoo ajatus, että olisi olemassa paikka, johon on koottuna koko ihmiskunnan sydänäänet, IHME-nykytaidefestivaalin toiminnanjohtaja Paula Toppila sanoo.

Sydänarkisto on kiertänyt ympäri maailmaa vuodesta 2008. Toppila arvioi, että tähän mennessä teokseen tallentunut reilun neljänkymmenentuhannen ihmisen sydänäänet. Arkisto pystytetään lopulta Teshiman saarelle Japaniin.

Ranskalainen Christian Boltanski (s.1944) tuli tunnetuksi 1980-luvulla kuolemaa käsittelevällä valokuvainstallaatolla. Sen jälkeen taiteilija on käsitellyt töissään muun muassa muistia.

- Boltanskia on aina kiinnostanut erilaisten asioiden keräileminen ja se, mitä ihmisestä jää, kun aika jättää. Sydänääni on immateriaalinen, hetkellinen muisto ihmisestä, mutta arkistossa siitä tulee ikuinen, Paula Toppila sanoo.

Sydänäänet lahjaksi lastenlapsille

Rikhardinkadulla sydänääniä nauhoittava, IHME-festivaalin työntekijä Elsa Hessle kertoo, että useat kävijät ovat kertoneet lahjoittavansa omat sydänäänensä rakkaalleen. Tallenteesta saa ostaa itselleen cd-kopion muutaman euron hintaan.

- Jotkut isovanhemmat on ostaneet sen mukaan lastenlapsilleen, Hessle sanoo.

Sydänarkistossa vieraillut Jaana Kaarela kuvailee omien sydämenlyöntien kuulemista vaikuttavaksi kokemukseksi.

- Se tuli niin lähelle itseä, kun oli kuulokkeet päässä. Se kuuluu suoraan sisältä. Tunne siitä, että on itsensä sisällä, tuli tässä koettua, Kaarela sanoo.