Tonga suree keikarikuningastaan

Tongan saarivaltiossa Tyynellä valtamerellä surraan sunnuntaina kuollutta kuningasta Tupou V:tä. Maa on mustan myrskypilven peitossa, kuvaili pääministeri Tu'ivakano tongalaisten tunteita 63-vuotiaan kuninkaan yllättävän kuoleman jälkeen.

Ulkomaat
Tongan kuningas George Tupou V isänsä hautajaisissa syyskuussa 2006.
Tongan kuningas George Tupou V isänsä hautajaisissa syyskuussa 2006.Simon Baker / EPA

Hongkongilaisessa sairaalassa menehtyneen Tupoun kuolinsyytä ei ole kerrottu, mutta se saattaa liittyä syöpään, joka löytyi viime vuonna hänen munuaisestaan. Syöpä leikattiin viime vuonna.

Tupou tunnettiin rehvakkaan koristeellisista menneen ajan sotilasunivormuistaan ja monokkelistaan sekä lontoolaisesta taksiautosta, jolla hänellä oli tapana ajella kotisaarellaan.

Arvostelijoiden mukaan kuningas ei ymmärtänyt mitään Tongan 115 000 asukkaan arjesta, jota yli neljännes kansasta elää köyhyysrajan alla, mutta toisaalta hän oli olennainen tekijä maansa demokraattisissa uudistuksissa.

Britanniassa koulutettu Tupou ehti olla kuninkaana vain viisi vuotta. Hänen noustessaan valtaan isänsä kuoleman jälkeen Tonga oli yksi maailman viimeisistä absoluuttisista monarkioista. Pian vallanvaihdon jälkeen puhkesi mellakoita, joiden vuoksi maan perustuslakia muutettiin ja kuninkaan roolista tuli pitkälti seremoniaalinen.

Valtaistuimelle nousee nyt Tupoun veli Tupouto'a Lavaka. Köyhässä maassa kysymys kuitenkin kuuluu, miten näyttäviin hautajaisiin ja sen jälkeen kruunajaisiin valtakunnalla on varaa. Ulkomaiset asiantuntijat arvioivat, että Tongan bruttokansantuotteesta kolmannes on Kiinalta otettua lainaa.

Lähteet: AFP, AP, Reuters