1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Romneylle murskavoitto Puerto Ricon esivaaleissa

Yhdysvaltain republikaanien presidenttiehdokkaaksi pyrkivä Mitt Romney on voittamassa ylivoimaisesti puolueensa esivaalit Puerto Ricossa.

Kun 60 prosenttia äänistä oli laskettu, Romney oli saanut niistä 83 prosenttia. Kakkoselle eli Rick Santorumille on liiennyt vain alle kahdeksan prosentin ääniosuus.

Romneyn onnistui saada etenkin espanjaa puhuvien republikaanivaikuttajien tuki. Hänen toivotaan tuovan työpaikkoja saarelle, jossa työttömyysaste on yli 15 prosenttia.

Esivaalien teemana on ollut Puerto Ricon mahdollinen valtiollinen asema Yhdysvalloissa. Puertoricolaiset äänestävät marraskuussa, tuleeko saarivaltiosta Yhdysvaltain 51. osavaltio.

Nykyisellään Puerto Ricon asukkaat voivat äänestää puolueiden esivaaleissa, mutta eivät Yhdysvaltain varsinaisissa presidentinvaaleissa.

Seuraavat esivaalit ovat tiistaina Illinoisissa. Ehdokkaat pitävät niitä niin tärkeinä, että Romney vain käväisi viikonloppuna Puerto Ricossa ja kiirehti sitten kampanjoimaan Illinoisiin.

Romney on voittajasuosikki menestyttyään myös kahdessa muussa keskilännen teollisuusosavaltiossa Ohiossa ja Michiganissa, mutta Santorumin voitot vanhoillisissa Mississippissä ja Alabamassa viime viikolla lisäävät äänestykseen jännitystä. Myös Illinoisin äänestäjäkunnan arvioidaan muuttuneen aiempaa konservatiivisemmaksi.